Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszny gulasz z grzybami leśnymi

Pyszny gulasz z grzybami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 78916

Dodano:

Odsłon: 1159

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszny gulasz z grzybami leśnymi. Gulasz możemy podać z pieczywem, kaszą, ziemniakami i oczywiście z ogóreczkiem kiszonym lub konserwowym. Do przygotowania gulaszu możemy użyć grzybów takie jakie uda nam się znaleźć w lesie, mogą to być podgrzybki, maślaki, prawdziwki, kukri.

Składniki

  • około 800 g mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego
  • około 400-500 g grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki)
  • 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego
  • cebula około 150 g
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana)
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • natka pietruszki do posypania gotowego gulaszu
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • tymianek (około 1 łyżeczki)
  • papryka słodka (około ½ łyżeczki)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję wszystkie składniki na gulasz:

    Umyte i osączone grzyby, kroję na mniejsze kawałki (można pokroić w paseczki lub kostkę).
    Czosnek drobniutko kroję (można przecisnąć przez praskę).
    Cebulę kroję w drobną kostkę.
    Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę.

  2. Na dobrze rozgrzanym oleju na patelni, smażę partiami mięso tak żeby się zrumieniło (mięso smażę kilka minut).
    Następnie mięso zdejmuję z patelni na talerz i smażę kolejną porcję mięsa, jeżeli trzeba to dolewam olej.

  3. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia mięsa, smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła.
    Następnie do cebuli dodaję grzyby, czosnek i całość smażę około 5 minut.

  4. Po około 5 minutach do grzybów dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Jeżeli mamy małą patelnię, to składniki możemy przełożyć do garnka.
    Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę i ponownie mieszam.
    Dodaję wywar, przyprawy, mięso i dokładnie mieszam.
    Garnek lub patelnię, nakrywam pokrywką i duszę pod przykryciem około 30 minut do miękkości mięsa. Gulasz duszę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  5. Gdy mięso jest już miękkie, to dodaję do gulaszu śmietanę i duszę jeszcze około 2 minut. Śmietanę przed dodaniem hartuję kilkoma łyżkami sosu z gulaszu.

    Na koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gulasz jest gotowy.

    Gulasz z grzybami leśnymi jest gotowy, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń