Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszny gulasz z grzybami leśnymi. Gulasz możemy podać z pieczywem, kaszą, ziemniakami i oczywiście z ogóreczkiem kiszonym lub konserwowym. Do przygotowania gulaszu możemy użyć grzybów takie jakie uda nam się znaleźć w lesie, mogą to być podgrzybki, maślaki, prawdziwki, kukri.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 95
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 125
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 95
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 125
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 223
Składniki
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na gulasz: Umyte i osączone grzyby, kroję na mniejsze kawałki (można pokroić w paseczki lub kostkę). Czosnek drobniutko kroję (można przecisnąć przez praskę). Cebulę kroję w drobną kostkę. Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę.
Na dobrze rozgrzanym oleju na patelni, smażę partiami mięso tak żeby się zrumieniło (mięso smażę kilka minut). Następnie mięso zdejmuję z patelni na talerz i smażę kolejną porcję mięsa, jeżeli trzeba to dolewam olej.
Na pozostałym tłuszczu ze smażenia mięsa, smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję grzyby, czosnek i całość smażę około 5 minut.
Po około 5 minutach do grzybów dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Jeżeli mamy małą patelnię, to składniki możemy przełożyć do garnka. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę i ponownie mieszam. Dodaję wywar, przyprawy, mięso i dokładnie mieszam. Garnek lub patelnię, nakrywam pokrywką i duszę pod przykryciem około 30 minut do miękkości mięsa. Gulasz duszę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy mięso jest już miękkie, to dodaję do gulaszu śmietanę i duszę jeszcze około 2 minut. Śmietanę przed dodaniem hartuję kilkoma łyżkami sosu z gulaszu. Na koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gulasz jest gotowy. Gulasz z grzybami leśnymi jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa