Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na świątecznym stole, wśród wielu różnego rodzaju dań i przekąsek warto postawić także pyszny pasztet. Jak go zrobić, aby wyszedł delikatny i niezbyt suchy? Wystarczy, że skorzystasz z niezawodnego przepisu, który prezentujemy poniżej.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Grzyby namocz w wodzie, najlepiej przez kilka godzin. Po tym czasie odsącz je i pokrój drobno. Przygotuj udka z kurczaka. Zalej je wraz z grzybami około 2 litrami wody. Zagotuj.
W tym czasie obierz marchewki i pietruszkę. Przekrój na mniejsze części. Z pora odkrój jasnozieloną oraz białą część. Dołóż do gotującego się mięsa.
Cebulę posiekaj drobno. Boczek pokrój w mniejsze kawałki. Obsmaż na odrobinie masła, a następnie przełóż do gotującego się wywaru. Dopraw solą i pieprzem. Dołóż też ziela angielskie i liście laurowe. Zostaw na około 60 minut na małym ogniu bez przykrywki.
Po tym czasie wyciągnij mięso i warzywa. Zostaw, aby składniki ostygły.
W tym czasie na łyżce oleju umieść umytą, osuszoną i oprószoną mąką wątróbkę. Smaż tak długo aż nie będzie surowa, a z zewnątrz pojawi się ciemnobrązowa skórka.
Ugotowane udka, grzyby, marchewki, pietruszkę, pora, cebule, boczek i wątróbkę zmiel dwukrotnie z pomocą maszynki. Przełóż do dużej miski. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki. Wymieszaj. Dolej około połowę szklanki bulionu, w której gotowały się wszystkie składniki, a także dodaj musztardę.
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Do składników na pasztet dodaj najpierw żółtko i dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj mięso przez kilka minut. Następnie delikatnie wmieszaj ubite białka.
Do natłuszczonej formy przełóż masę na pasztet. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 70-80 minut bez przykrycia. Jeśli zacznie się rumienić z zewnątrz, przykryj folią aluminiową.