Nie wiecie co zrobić z konserwą którą rodzinka nie chce zjeść na kanapki? Najlepiej gdy jest sucha czyli z szynki bez galaretki. Podam wam moim zdaniem wspaniały przepis na pyzy które sama sobie wymyśliłam a wyszły takie pyszne że nie spodziewałam się że wyjdą aż tak dobre, rodzinka nie mogła się od nich oderwać, fakt że dużo ich się nie zje bo są bardzo syte.
Pyzy giganty z ziemniaków gotowanych z konserwą
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka
- dodatkowo : 2 konserwy z szynki po 300 g każda,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta pieprzu czarnego.
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka
- dodatkowo : 2 konserwy z szynki po 300 g każda,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta pieprzu czarnego.

Etapy przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie (soli dodać więcej niż jak gotujemy do obiadu).

W międzyczasie gdy ziemniaki się gotują przygotować konserwę, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na oleju na rumiany kolor ostudzić. Konserwę rozgnieść widelcem, dodać ostudzoną cebulę i wszystko wymieszać do połączenia się cebuli z konserwą.

Gdy ziemniaki już są ugotowane i ostudzone, przecisnąć je przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa. Dodać obie mąki oraz jajka i wyrobić ręką na gładkie ciasto ziemniaczane.

Jak już ciasto jest wyrobione odrywać kawałek ciasta na rękę ( rękę można lekko obsypać mąką ) formować taki jakby placek, nałożyć sporą łyżkę przygotowanej konserwy z cebulą i zaklejać formując kulkę.

Na stolnicę wysypać mąkę poukładać przygotowane pyzy. W międzyczasie wstawić wodę osolić ją. Gdy zacznie się gotować, wrzucać przygotowane pyzy w ręku jeszcze uformować tak aby były okrągłe. Gdy pyzy wypłyną na wierzch gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Wyciągać ugotowane za pomocą łyżki cedzakowej.

Pyzy podałam ze skwarkami od słoniny, wyszły tak pyszne że smak mnie bardzo zaskoczył. Polecam serdecznie przygotowanie jest banalnie proste.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17837
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 458
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5457

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2844
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17837
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 458
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5457

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2844



Składniki
- 1,5 kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka
- dodatkowo : 2 konserwy z szynki po 300 g każda,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta pieprzu czarnego.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie (soli dodać więcej niż jak gotujemy do obiadu).
W międzyczasie gdy ziemniaki się gotują przygotować konserwę, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na oleju na rumiany kolor ostudzić. Konserwę rozgnieść widelcem, dodać ostudzoną cebulę i wszystko wymieszać do połączenia się cebuli z konserwą.
Gdy ziemniaki już są ugotowane i ostudzone, przecisnąć je przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa. Dodać obie mąki oraz jajka i wyrobić ręką na gładkie ciasto ziemniaczane.
Jak już ciasto jest wyrobione odrywać kawałek ciasta na rękę ( rękę można lekko obsypać mąką ) formować taki jakby placek, nałożyć sporą łyżkę przygotowanej konserwy z cebulą i zaklejać formując kulkę.
Na stolnicę wysypać mąkę poukładać przygotowane pyzy. W międzyczasie wstawić wodę osolić ją. Gdy zacznie się gotować, wrzucać przygotowane pyzy w ręku jeszcze uformować tak aby były okrągłe. Gdy pyzy wypłyną na wierzch gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Wyciągać ugotowane za pomocą łyżki cedzakowej.
Pyzy podałam ze skwarkami od słoniny, wyszły tak pyszne że smak mnie bardzo zaskoczył. Polecam serdecznie przygotowanie jest banalnie proste.