Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy (kartacze, cepeliny itd...), potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym mięsem, zmielonym mięsem, okraszone skwarkami z cebulą. Z podanego przepisu wyszło 10 dużych pyz.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5068
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13644
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5896
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7713
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5068
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13644
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5896
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7713
Składniki
Okrasa: Pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cebula i skwarki się zarumienią.
Kartacze: 2,5 kilograma ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 2,5 kilograma ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.
Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej.
Formujemy pyzy (kartacze, cepeliny). nazwy są regionalne, co region to nazwy są inne.
W większym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo pyzy lub kartacze czy cepeliny,. Gotujemy około 20-25 minut od momentu wrzenia wody. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Gotowe pyzy lub kartacze czy cepeliny podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem. Smacznego!!!