Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3911

Dodano:

Odsłon: 12839

Z przepisu mamy

Składniki

  • Ciasto: 500 g surowych ziemniaków
  • 500 g ziemniaków gotowanych
  • jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • sól
  • Farsz: 70 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek
  • Gałka muszkatołowa
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyzy z mięsem

Przygotowanie

  1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami, odcisnąć z nich sok.
    Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
    Ziemniaki ugotowane połączyć ze startymi.
    Zlać sok z ziemniaków i osadzoną skrobię dodać do masy.
    Ugotowane mięso oddzielić od kości, zmielić przez maszynkę.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać do mięsa.
    Farsz przyprawić i wymieszać.
    Z ciasta uformować wałek, odcinać równe kawałki.
    Każdy kawałek rozpłaszczać na ręce i nakładać farsz, formować pyzy.
    Pyzy gotować ok. 5 min od wypłynięcia na wierzch.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń