Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyzy z tego przepisu są mniej pracochłonne, nie trzeba mocno odciskać startych ziemniaków, smak bardzo przypomina te tradycyjne, zachęcam
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20814
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20814
Składniki
1. ciasto:1/2 kg ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, 2. 1 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane, wyłożyć na sitko, odstawić na godz do odsączenia płynu, zlać wodę, zebrać krochmal, dodać do ziemniaków, 3. ugotowane ziemniaki uformować w kwadrat, podzielić na 4 części, jedną część oddzielić, puste miejsce wypełnić mąką kartoflaną, dodać odłożone ziemniaki, wbić jajko, szybko zrobić ciasto jak na kluski śląskie, utarte, odsączone ziemniaki wymieszać z ciastem z gotowanych ziemniaków, wymieszać, z ciasta formować na dłoni placek, nałożyć farsz, zlepić pyzę, 4. farsz: mięso umyć, zalać wodą, dodać marchew i selera, gotować na małym ogniu do miękkości, zimne mięso i warzywa zmielić, dodać jajko, łyżkę bułki tartej, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, 5. w dużym garnku zagotować wodę, posolić, jak zacznie wrzeć wkładać ostrożnie pyzy, muszą być dość luźno, gotować na małym ogniu ok 20-25 min. 6. cebulę pokroić, zrumienić na smalcu, można ew podsmażyć pokrojoną kiełbasę, posypać pyzy, smacznego