Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 405 Ocena: 5654

Dodano:

Odsłon: 271

pyzy z tego przepisu są mniej pracochłonne, nie trzeba mocno odciskać startych ziemniaków, smak bardzo przypomina te tradycyjne, zachęcam

Składniki

  • ziemniaki 1 1/2 kg
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • sól, pieprz
  • łopatka wp ok 60 dag
  • marchew, kawałek selera
  • cebula
  • jajko
  • sól, pieprz, sos sojowy
  • cebula, smalec, ew kiełbasa
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pyzy z mięsem

Przygotowanie

  1. 1. ciasto:1/2 kg ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę,
    2. 1 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane, wyłożyć na sitko, odstawić na godz do odsączenia płynu, zlać wodę, zebrać krochmal, dodać do ziemniaków,
    3. ugotowane ziemniaki uformować w kwadrat, podzielić na 4 części, jedną część oddzielić, puste miejsce wypełnić mąką kartoflaną, dodać odłożone ziemniaki, wbić jajko, szybko zrobić ciasto jak na kluski śląskie, utarte, odsączone ziemniaki wymieszać z ciastem z gotowanych ziemniaków, wymieszać, z ciasta formować na dłoni placek, nałożyć farsz, zlepić pyzę,
    4. farsz: mięso umyć, zalać wodą, dodać marchew i selera, gotować na małym ogniu do miękkości, zimne mięso i warzywa zmielić, dodać jajko, łyżkę bułki tartej, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym,
    5. w dużym garnku zagotować wodę, posolić, jak zacznie wrzeć wkładać ostrożnie pyzy, muszą być dość luźno, gotować na małym ogniu ok 20-25 min.
    6. cebulę pokroić, zrumienić na smalcu, można ew podsmażyć pokrojoną kiełbasę, posypać pyzy,



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń