Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyzy z tego przepisu są mniej pracochłonne, nie trzeba mocno odciskać startych ziemniaków, smak bardzo przypomina te tradycyjne, zachęcam
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15764
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1492
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15764
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1492
Składniki
1. ciasto:1/2 kg ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, 2. 1 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane, wyłożyć na sitko, odstawić na godz do odsączenia płynu, zlać wodę, zebrać krochmal, dodać do ziemniaków, 3. ugotowane ziemniaki uformować w kwadrat, podzielić na 4 części, jedną część oddzielić, puste miejsce wypełnić mąką kartoflaną, dodać odłożone ziemniaki, wbić jajko, szybko zrobić ciasto jak na kluski śląskie, utarte, odsączone ziemniaki wymieszać z ciastem z gotowanych ziemniaków, wymieszać, z ciasta formować na dłoni placek, nałożyć farsz, zlepić pyzę, 4. farsz: mięso umyć, zalać wodą, dodać marchew i selera, gotować na małym ogniu do miękkości, zimne mięso i warzywa zmielić, dodać jajko, łyżkę bułki tartej, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, 5. w dużym garnku zagotować wodę, posolić, jak zacznie wrzeć wkładać ostrożnie pyzy, muszą być dość luźno, gotować na małym ogniu ok 20-25 min. 6. cebulę pokroić, zrumienić na smalcu, można ew podsmażyć pokrojoną kiełbasę, posypać pyzy, smacznego