w mroźne dni mamy ochotę na bardziej pożywne jedzenie, to właśnie propozycja na takie danie
Pyzy z mięsem
Składniki
- ziemniaki 1,5 kg
- mąka kartoflana
- jajko 1 szt
- sól
- farsz: łopatka wieprzowa 1 kg
- cebula 1 szt
- jajko 1 szt
- sól, pieprz
- olej
- marchew, seler
- do polania: boczek, kiełbasa, cebula
Składniki
- ziemniaki 1,5 kg
- mąka kartoflana
- jajko 1 szt
- sól
- farsz: łopatka wieprzowa 1 kg
- cebula 1 szt
- jajko 1 szt
- sól, pieprz
- olej
- marchew, seler
- do polania: boczek, kiełbasa, cebula

Etapy przygotowania
1. mięso umyć, zalać wrzątkiem, dodać marchew i selera, posolić, ugotować do miękkości, wystudzić, 2. ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, kiedy trochę przestygną podzielić na 4 części, 1 część odłożyć, w to miejsce wsypać mąkę kartoflaną, wbić jajko, dodać odłożoną część ziemniaków, zagnieść ciasto, jeśli będzie za rzadkie należy dosypać mąki, 3. zimne mięso zmielić, cebulkę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać do mięsa, wbić jajko, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, 4. ciasto (wielkości dużej mandarynki) rozpłaszczyć na dłoni, włożyć farsz, uformować podłużną pyzę, w dużej garnku zagotować wodę, posolić, wkładać po kilka pyz, gotować na małym ogniu ok 5 min od wypłynięcia, 5. boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić, pyzy polać skwarkami, smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1010

Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 117

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4526
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 1010

Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 117

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 4526



Składniki
- ziemniaki 1,5 kg
- mąka kartoflana
- jajko 1 szt
- sól
- farsz: łopatka wieprzowa 1 kg
- cebula 1 szt
- jajko 1 szt
- sól, pieprz
- olej
- marchew, seler
- do polania: boczek, kiełbasa, cebula
1. mięso umyć, zalać wrzątkiem, dodać marchew i selera, posolić, ugotować do miękkości, wystudzić, 2. ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, kiedy trochę przestygną podzielić na 4 części, 1 część odłożyć, w to miejsce wsypać mąkę kartoflaną, wbić jajko, dodać odłożoną część ziemniaków, zagnieść ciasto, jeśli będzie za rzadkie należy dosypać mąki, 3. zimne mięso zmielić, cebulkę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać do mięsa, wbić jajko, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, 4. ciasto (wielkości dużej mandarynki) rozpłaszczyć na dłoni, włożyć farsz, uformować podłużną pyzę, w dużej garnku zagotować wodę, posolić, wkładać po kilka pyz, gotować na małym ogniu ok 5 min od wypłynięcia, 5. boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić, pyzy polać skwarkami, smacznego
Najsmaczniejsze jedzonko :)
Pyszotka:)
Smakowite i kuszące danie 👍