Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo syte, smaczne i nietuzinkowe!
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 287
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241287
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2420
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 411
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 287
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241287
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2420
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 411
Składniki
Najpierw przygotowujemy mięso. Mielimy mięso, cebulę, namoczoną bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy jajka, bułki tartej jeśli jest za rzadkie. W międzyczasie przygotowujemy rosół, aby był chłodny. Potem przygotowujemy ciasto ziemniaczane. Ziemniaki, ugotowane, najlepiej dzien wczesniej zmielić. Nastepnie surowe ziemniaki zetrzeć na tarce (mozna wykorzystać roboty) Odciskamy w kawałku materiału np. tetrze, wody nie wylewamy. Gdy wszystkie ziemniaki odciśniemy, mieszamy jej ze zmielonymi. Po odstaniu się, wylewamy powoli wodę z ziemniaków. na dnie naczynia będzie warstwa skrobi, która dodajemy do masy ziemniaczanej. Następnie formujemy pyzy. Ciasta ok. łyzki stołowej czubatej nakładamy na wilgotną dłoń i rozklepujemy. W środek nakładamy farsz, ok. łyzki stołowej. Formujemy pyzę. Nie okrągłą, ale podłużną i spłaszczoną na grubość ok. 2-3 cm.. Na patelni roztapiamy smalec i obsmażamy pyzy z 2 stron na złoty kolor. Następnie układamy je w garnku na sztorc, nie za ciasno, bo będą pęcznieć. Zalewamy rosołem i posypujemy majerankiem. Gotujemy na małym ogniu a od momentu zagotowania ok. 15 minut. SMACZNEGO! Naprawdę rewelacja!