Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo syte, smaczne i nietuzinkowe!
Najpierw przygotowujemy mięso. Mielimy mięso, cebulę, namoczoną bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy jajka, bułki tartej jeśli jest za rzadkie. W międzyczasie przygotowujemy rosół, aby był chłodny.
Potem przygotowujemy ciasto ziemniaczane. Ziemniaki, ugotowane, najlepiej dzien wczesniej zmielić. Nastepnie surowe ziemniaki zetrzeć na tarce (mozna wykorzystać roboty) Odciskamy w kawałku materiału np. tetrze, wody nie wylewamy. Gdy wszystkie ziemniaki odciśniemy, mieszamy jej ze zmielonymi. Po odstaniu się, wylewamy powoli wodę z ziemniaków. na dnie naczynia będzie warstwa skrobi, która dodajemy do masy ziemniaczanej.
Następnie formujemy pyzy. Ciasta ok. łyzki stołowej czubatej nakładamy na wilgotną dłoń i rozklepujemy. W środek nakładamy farsz, ok. łyzki stołowej. Formujemy pyzę. Nie okrągłą, ale podłużną i spłaszczoną na grubość ok. 2-3 cm.. Na patelni roztapiamy smalec i obsmażamy pyzy z 2 stron na złoty kolor. Następnie układamy je w garnku na sztorc, nie za ciasno, bo będą pęcznieć. Zalewamy rosołem i posypujemy majerankiem. Gotujemy na małym ogniu a od momentu zagotowania ok. 15 minut. SMACZNEGO! Naprawdę rewelacja!
taki dżemik jest pyszny do desrówn do pieczywa, tostów, naleśników..............
Odsłon: 1902
Karczek gotowany z porzeczkami, agrestem, kapustą i pieczarkami. Dzięki użyci...
Odsłon: 433
Wiosna to ulubiony czas na lekkie surówki. Można je jeść bez końca, eksperyme...
Odsłon: 12
Pyszna, sycąca domowa lasagne wzbogacona o pieczarki.
Odsłon: 12
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 41
Na wielu stołach w niedzielę gości rosół. Głównie drobiowy. Zazwyczaj wtedy z...
Odsłon: 2180
Wiosna to ulubiony czas na lekkie surówki. Można je jeść bez końca, eksperyme...
Odsłon: 12
Pyszna, sycąca domowa lasagne wzbogacona o pieczarki.
Odsłon: 12
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 41
Na wielu stołach w niedzielę gości rosół. Głównie drobiowy. Zazwyczaj wtedy z...
Odsłon: 2180
Składniki
Najpierw przygotowujemy mięso. Mielimy mięso, cebulę, namoczoną bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy jajka, bułki tartej jeśli jest za rzadkie. W międzyczasie przygotowujemy rosół, aby był chłodny. Potem przygotowujemy ciasto ziemniaczane. Ziemniaki, ugotowane, najlepiej dzien wczesniej zmielić. Nastepnie surowe ziemniaki zetrzeć na tarce (mozna wykorzystać roboty) Odciskamy w kawałku materiału np. tetrze, wody nie wylewamy. Gdy wszystkie ziemniaki odciśniemy, mieszamy jej ze zmielonymi. Po odstaniu się, wylewamy powoli wodę z ziemniaków. na dnie naczynia będzie warstwa skrobi, która dodajemy do masy ziemniaczanej. Następnie formujemy pyzy. Ciasta ok. łyzki stołowej czubatej nakładamy na wilgotną dłoń i rozklepujemy. W środek nakładamy farsz, ok. łyzki stołowej. Formujemy pyzę. Nie okrągłą, ale podłużną i spłaszczoną na grubość ok. 2-3 cm.. Na patelni roztapiamy smalec i obsmażamy pyzy z 2 stron na złoty kolor. Następnie układamy je w garnku na sztorc, nie za ciasno, bo będą pęcznieć. Zalewamy rosołem i posypujemy majerankiem. Gotujemy na małym ogniu a od momentu zagotowania ok. 15 minut. SMACZNEGO! Naprawdę rewelacja!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Lasagne z pieczarkami
Dania główne
Zapiekanka wiejska
Dania główne
Kurczak Kung Pao
Dania główne
Pierogi szpinakowe z mięsem z indyka
Lasagne z pieczarkami
Pyszna, sycąca domowa lasagne wzbogacona o pieczarki.
Odsłon: 12
Zapiekanka wiejska
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 41