Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym

Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2020

Dodano:

Odsłon: 286

czyli powrót do szczeniackich smaków ;-)

Składniki

  • ziemniaki - 1300 g
  • mielone mięso - 500 g
  • cebule - 4 szt.
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • pieczarki - 500 g
  • śmietanka 30% - 125 ml
  • mąka ziemniaczana - 1/4 objętości ziemniaków
  • jajko - 1 szt.
  • olej - 4 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyzy z mięsem w sosie pieczarkowym

Przygotowanie

  1. ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości, ugotowane odcedzamy, przeciskamy przez praskę i pozostawiamy do wystudzenia

  2. na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, szklimy dwie posiekane cebule, a potem dodajemy mięso, solimy, pieprzymy i smażymy rozdrabniając na niewielkie grudki, a jak zacznie się rumienić, przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia

  3. zabieramy się za sos: na tej samej patelni rozgrzewamy pozostały olej, szklimy dwie posiekane cebule, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę i pieczarki pokrojone w plasterki, solimy i pieprzymy, a potem smażymy, aż odparuje płyn, dodajemy masło i kurkumę, smażymy kilka minut, a potem dodajemy śmietankę, po czym dusimy chwilę, aż sos nieco zgęstnieje

  4. teraz czas na ciasto: do ostudzonych ziemniaków dosypujemy mąkę ziemniaczaną w ilości około 1/4 objętości ziemniaków, wbijamy jajko i wyrabiamy na gładką masę, jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy nieco mąki

  5. no i czas na sklejenie klusek: mokrymi dłońmi garść ciasta rozpłaszczamy na okrągły placek, nakładamy na niego łyżkę mięsa, sklejamy i formujemy kulkę

  6. gotowe pyzy wrzucamy partami na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy, aż wypłyną, potem czekamy jeszcze około minuty, odcedzamy i podajemy polane sosem pieczarkowym, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń