Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli powrót do szczeniackich smaków ;-)
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 57
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 893
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 321
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 57
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 893
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 321
Składniki
ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości, ugotowane odcedzamy, przeciskamy przez praskę i pozostawiamy do wystudzenia
na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, szklimy dwie posiekane cebule, a potem dodajemy mięso, solimy, pieprzymy i smażymy rozdrabniając na niewielkie grudki, a jak zacznie się rumienić, przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia
zabieramy się za sos: na tej samej patelni rozgrzewamy pozostały olej, szklimy dwie posiekane cebule, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę i pieczarki pokrojone w plasterki, solimy i pieprzymy, a potem smażymy, aż odparuje płyn, dodajemy masło i kurkumę, smażymy kilka minut, a potem dodajemy śmietankę, po czym dusimy chwilę, aż sos nieco zgęstnieje
teraz czas na ciasto: do ostudzonych ziemniaków dosypujemy mąkę ziemniaczaną w ilości około 1/4 objętości ziemniaków, wbijamy jajko i wyrabiamy na gładką masę, jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy nieco mąki
no i czas na sklejenie klusek: mokrymi dłońmi garść ciasta rozpłaszczamy na okrągły placek, nakładamy na niego łyżkę mięsa, sklejamy i formujemy kulkę
gotowe pyzy wrzucamy partami na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy, aż wypłyną, potem czekamy jeszcze około minuty, odcedzamy i podajemy polane sosem pieczarkowym, smacznego ;-)