Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warszawskie pyzy według przepisu Roberta Makłowicz to znakomity pomysł na pyszny obiad. Kluczem do tego, aby danie wyszło idealne, są dobrze dobrane proporcje składników na ciasto, w którym nie może zabraknąć 1 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowując farsz do pyz, pamiętajcie, aby solidnie przyprawić go solą i pieprzem, w przeciwnym razie danie wyjdzie mdłe.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3063
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 134
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 70
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3063
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 134
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 58
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 70
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Mięso pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj na mniejsze kawałki.
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach i odstaw na 30 minut.
Na patelni rozgrzej masło i zeszkli cebulę. Następnie dodaj pokrojone mięso, podlej odrobiną wody. Duś przez kilka minut, po czym dopraw solą i pieprzem.
Usmażone mięso przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie zimnie, zmiel wraz z cebulą w maszynce do mielenia mięsa.
Do mięsa wsyp bułkę tartą, wbij 1 jajko, przypraw solidnie pieprzem. Całość wyrób na jednolitą masę.
Przygotuj ciasto. Z ziemniaków odlej nadmiar soku, który puściły. Dodaj 2 jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszaj i wyrób ciasto.
Dłońmi nabieraj porcje masy, uformuj z nich placek, na środek wyłóż farsz, następnie zlep w kulkę.
Pyzy wrzucaj do gotującej się wody, gdy wypłyną, gotuj jeszcze przez 1 minutę, następnie wyłów za pomocą łyżki cedzakowej.
Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojony w kostkę boczek. Podsmażaj do momentu wytopienia się tłuszczu.
Pyzy podawaj posypane skwarkami.