Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warszawskie pyzy według przepisu Roberta Makłowicz to znakomity pomysł na pyszny obiad. Kluczem do tego, aby danie wyszło idealne, są dobrze dobrane proporcje składników na ciasto, w którym nie może zabraknąć 1 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowując farsz do pyz, pamiętajcie, aby solidnie przyprawić go solą i pieprzem, w przeciwnym razie danie wyjdzie mdłe.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2893
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2893
Składniki
Mięso pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj na mniejsze kawałki.
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach i odstaw na 30 minut.
Na patelni rozgrzej masło i zeszkli cebulę. Następnie dodaj pokrojone mięso, podlej odrobiną wody. Duś przez kilka minut, po czym dopraw solą i pieprzem.
Usmażone mięso przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie zimnie, zmiel wraz z cebulą w maszynce do mielenia mięsa.
Do mięsa wsyp bułkę tartą, wbij 1 jajko, przypraw solidnie pieprzem. Całość wyrób na jednolitą masę.
Przygotuj ciasto. Z ziemniaków odlej nadmiar soku, który puściły. Dodaj 2 jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszaj i wyrób ciasto.
Dłońmi nabieraj porcje masy, uformuj z nich placek, na środek wyłóż farsz, następnie zlep w kulkę.
Pyzy wrzucaj do gotującej się wody, gdy wypłyną, gotuj jeszcze przez 1 minutę, następnie wyłów za pomocą łyżki cedzakowej.
Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojony w kostkę boczek. Podsmażaj do momentu wytopienia się tłuszczu.
Pyzy podawaj posypane skwarkami.