Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warszawskie pyzy według przepisu Roberta Makłowicz to znakomity pomysł na pyszny obiad. Kluczem do tego, aby danie wyszło idealne, są dobrze dobrane proporcje składników na ciasto, w którym nie może zabraknąć 1 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowując farsz do pyz, pamiętajcie, aby solidnie przyprawić go solą i pieprzem, w przeciwnym razie danie wyjdzie mdłe.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5363
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1710
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5231
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1743
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5363
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1710
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5231
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1743
Składniki
Mięso pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj na mniejsze kawałki.
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach i odstaw na 30 minut.
Na patelni rozgrzej masło i zeszkli cebulę. Następnie dodaj pokrojone mięso, podlej odrobiną wody. Duś przez kilka minut, po czym dopraw solą i pieprzem.
Usmażone mięso przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie zimnie, zmiel wraz z cebulą w maszynce do mielenia mięsa.
Do mięsa wsyp bułkę tartą, wbij 1 jajko, przypraw solidnie pieprzem. Całość wyrób na jednolitą masę.
Przygotuj ciasto. Z ziemniaków odlej nadmiar soku, który puściły. Dodaj 2 jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszaj i wyrób ciasto.
Dłońmi nabieraj porcje masy, uformuj z nich placek, na środek wyłóż farsz, następnie zlep w kulkę.
Pyzy wrzucaj do gotującej się wody, gdy wypłyną, gotuj jeszcze przez 1 minutę, następnie wyłów za pomocą łyżki cedzakowej.
Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojony w kostkę boczek. Podsmażaj do momentu wytopienia się tłuszczu.
Pyzy podawaj posypane skwarkami.