Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli myślimy o słodkim obiedzie ze śliwkami w roli głównej, to na myśl przychodzą knedle. Tym razem proponujemy wam alternatywę w postaci pyz ze śliwkami. W zależności od regionu można spotkać się także z określeniem parowańce lub pampuchy. Tak czy inaczej zawsze chodzi o tę samą potrawę – miękkie i delikatne ciasto drożdżowe z pysznym nadzieniem. Pyzy ze śliwkami podawaj polane śmietaną i posypane cukrem lub cynamonem.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1210
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1325
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 200
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1210
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1325
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 200
Składniki
Wymieszaj suche drożdże z przesianą mąką, cukrem i solą. Rozpuść masło w garnuszku lub mikrofalówce i odstaw, by przestygło. W drugim garnku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące. Do suchej mieszanki wlej ciepłe masło i mleko oraz wbij jajka. Następnie wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Możesz zagnieść je ręcznie lub za pomocą miksera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego. Gotowe ciasto włóż do miski, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Śliwki dokładnie umyj, osusz i przetnij na połowy usuwając pestkę, po czym ponownie złóż owoc w całość. Z wyrośniętego ciasta uformuj kule podobnej wielkości, następnie lekko je spłaszcz, a do ich środka wkładaj śliwkę i zawijaj do środka okalając ciastem owoc. Ułóż kluski na ściereczce do wyrośnięcia – na około 15 minut.
Następnie zagotuj wodę w garnku do gotowania na parze lub w zwykłym garnku z ułożonym na jego krawędziach sitkiem do parowańców wyłożonym ściereczką. Ułóż pyzy na sitko i gotuj około 10-12 minut, następnie odkładaj na talerz.
Pyzy ze śliwkami podawaj gorące, polane kleksem śmietany oraz posypane cukrem i szczyptą cynamonu.