Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kultowe danie z PRL-u - pyzy ze słoika okraszone podsmażoną cebulką z boczkiem. Można je spotkać na warszawskim bazarze Różyckiego, gdzie po porcję ustawiają się długie kolejki. Podpowiadamy, jak odtworzyć ten legendarny smak u siebie w domu.
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 11
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1256958
Tarta serowo-brokułowa to znakomita propozycja na obiad dla dwojga. Warto prz...
Odsłon: 3007
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 11
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1256958
Tarta serowo-brokułowa to znakomita propozycja na obiad dla dwojga. Warto prz...
Odsłon: 3007
Składniki
Obierz ziemniaki. 1/3 ziemniaków ugotuj, przestudź i przepuść przez praskę. Pozostałą część ziemniaków zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przełóż na gęste sito i odciśnij nad garnkiem z nadmiaru wody (płyn będzie nam potrzebny).
Ugotowane ziemniaki połącz z odsączonymi, startymi ziemniakami. W garnku z płynem, który został nam po odsączeniu ziemniaków powinna uzbierać się biała piana - to skrobia ziemniaczana - dodaj ją do masy ziemniaczanej. Pozostały płyn wylej.
Do masy ziemniaczanej dodaj pół łyżeczki soli. Składniki wymieszaj. Następnie bierz w dłonie po łyżce farszu i formuj równiej wielkości kulki ziemniaczane.
Pyzy gotuj we wrzącej, osolonej wodze przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Przygotuj omastę. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Cebulę obierz z brązowych łupin, pokrój w kostkę lub piórka. Dodaj do podsmażonego boczku. Całość smaż do momentu, aż cebula ładnie się zarumieni.
Ugotowane pyzy podawaj z omastą. Smacznego!