Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie i smaczne danie obiadowe które przygotujesz w kilkanaście minut. Pyzy okraszane skwarkami z boczku smakują wyśmienicie. Polecam
garnek, praska, tarka, nóż, miska, łyżka cedzakowa, patelnia,
Śledzie z sokiem z cytryny, liściem laurowym i pieprzem. Śledź jest dobry na...
Odsłon: 36
Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia...
Odsłon: 243
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 181
Sałata ze śmietaną i rzodkiewką to pyszny wiosenny dodatek do obiadu. W sezon...
Odsłon: 19167
Śledzie z sokiem z cytryny, liściem laurowym i pieprzem. Śledź jest dobry na...
Odsłon: 36
Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia...
Odsłon: 243
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 181
Sałata ze śmietaną i rzodkiewką to pyszny wiosenny dodatek do obiadu. W sezon...
Odsłon: 19167
Składniki
Ziemniaki po obraniu płuczemy, gotujemy, przeciskamy przez praskę dodajemy jajko mieszamy. Równamy i dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i kładziemy na pozostałe ziemniaki, w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy odciśnięty z nadmiaru soku miąższ z startych na tarce ziemniaków oraz sól do smaku, całość mieszamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy pyzy robiąc delikatnie pośrodku dziurkę palcem. Tak przygotowane pyzy wkładamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy od 5 - 7 minut. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. ( pamiętajmy by pyzy za mocno się nie gotowały mają tylko pyrkać, by się nie rozgotowały ). Wyjmujemy łyżką cedzakową , okraszamy skwarkami z wytopionego boczku wędzonego i cebuli. Smacznego
Pyzy gotowe do podania.