Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
 
            Proste, szybkie i smaczne danie obiadowe które przygotujesz w kilkanaście minut. Pyzy okraszane skwarkami z boczku smakują wyśmienicie. Polecam
 
        garnek, praska, tarka, nóż, miska, łyżka cedzakowa, patelnia,
 
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6222
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1915
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6222
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1915
 
         
         
                Składniki
Ziemniaki po obraniu płuczemy, gotujemy, przeciskamy przez praskę dodajemy jajko mieszamy. Równamy i dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i kładziemy na pozostałe ziemniaki, w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy odciśnięty z nadmiaru soku miąższ z startych na tarce ziemniaków oraz sól do smaku, całość mieszamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy pyzy robiąc delikatnie pośrodku dziurkę palcem. Tak przygotowane pyzy wkładamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy od 5 - 7 minut. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. ( pamiętajmy by pyzy za mocno się nie gotowały mają tylko pyrkać, by się nie rozgotowały ). Wyjmujemy łyżką cedzakową , okraszamy skwarkami z wytopionego boczku wędzonego i cebuli. Smacznego
Pyzy gotowe do podania.