Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie i smaczne danie obiadowe które przygotujesz w kilkanaście minut. Pyzy okraszane skwarkami z boczku smakują wyśmienicie. Polecam
garnek, praska, tarka, nóż, miska, łyżka cedzakowa, patelnia,
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 81
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 8
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 58
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 81
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 8
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 58
Składniki
Ziemniaki po obraniu płuczemy, gotujemy, przeciskamy przez praskę dodajemy jajko mieszamy. Równamy i dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i kładziemy na pozostałe ziemniaki, w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy odciśnięty z nadmiaru soku miąższ z startych na tarce ziemniaków oraz sól do smaku, całość mieszamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy pyzy robiąc delikatnie pośrodku dziurkę palcem. Tak przygotowane pyzy wkładamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy od 5 - 7 minut. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. ( pamiętajmy by pyzy za mocno się nie gotowały mają tylko pyrkać, by się nie rozgotowały ). Wyjmujemy łyżką cedzakową , okraszamy skwarkami z wytopionego boczku wędzonego i cebuli. Smacznego
Pyzy gotowe do podania.