Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy ziemniaczane z grzybami z "Doliny Strugu"

Pyzy ziemniaczane z grzybami z Doliny Strugu

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3583

Dodano:

Odsłon: 1936

  Jest to jedna z wielu tradycyjnych potraw na Podkarpaciu. Największą popularnością cieszą się w rejonie "Doliny Strugu", tam przepis ten jest dziedzictwem wielowiekowej tradycji.      Do "Doliny Strugu" należą gminy: Błażowa, Hyżne, Chmielnik oraz Tyczyn, usytuowane w powiecie rzeszowskim - niezwykle malownicze i urokliwe miejsce. Wierzcie mi, kto raz zawita w gościnnych progach powiatu rzeszowskiego i rozsmakuje się w jego niepowtarzalnym kimacie, ten zawsze będzie chciał tu powracać. To miejsce znane jest nie tylko z malowniczych pejzaży, ale też z gospodarności i wielkiej gościnności mieszkańców, co sprawia, że dobrze się tu żyje i miło wypoczywa :) Zatańczyć na festynie ludowym, podziwiać ręcznie wykonane arcydzieła, czy też rozkoszować się smakiem regionalnej kuchni : w "Dolinie Strugu" na Podkarpaciu, przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje nie straciły przez wieki ani swojego uroku, ani magii.    Na koniec przepis : Pyzy ziemniaczane z grzybami z "Kuchnia Doliny Strugu",  polecam bardzo :)

Składniki

  • na farsz:
  • 3 szklanki suszonych grzybów
  • 100g boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • na ciasto ziemniaczane:
  • 1 kg  mącznych ziemniaków 
  • 1 jajko
  • 250 g mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • dodatkowo do podania: sos grzybowy lub skwarki z cebulką 
3-4 os. > 60 min trudne tanie
Reklama
Reklama
Pyzy ziemniaczane z grzybami z "Doliny Strugu"

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy, zalewamy zimną wodą - odstawiamy do namoczenia.

  2. Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem.
    Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu.
    Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy.

  3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków  gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.

  4. Nabieramy łyżką porcje ziemniaczanej masy, rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Formujemy pyzy o okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy około 10-15 minut.
    Gotowe pyzy podajemy z sosem grzybowym lub skwareczkami z cebulą i ulubioną sałatką np. z czerwonej kapusty.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń