Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszone skwarkami z cebulą, podane na ciepło są bardzo smaczne i syte. Podany przepis jest na 20 dużych pyz.
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11100
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 274
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 380
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11100
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 274
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 380
Składniki
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków, studzimy. Obieramy kolejną część ziemniaków, myjemy i trzemy na pulpę. Starte ziemniaki odciskamy przez ściereczkę z wody. Odciśniętą wodę odstawiamy do odstania się, osiądzie skrobie które dodamy do odciśniętej pulpy ziemniaczanej. Wymieszaną pulpę ziemniaczaną ze skrobią odstawiamy na bok, będziemy przygotowywać ciasto na pyzy. Do wyrobionego ciasta z gotowanych ziemniaków dodajemy odciśnięte ciasto z surowych ziemniaków, dobrze mieszamy i wyrabiamy oba ciasta do momentu dobrego połączenia. Z mielonego mięsa formujemy kulki o wadze 45 gramów, układamy na talerzyku. Ciasto dzielimy na 20 równych części z których formujemy 20 kul ziemniaczanych (200 g każda). Z każdej ziemniaczanej kuli płaszczymy placek w dłoni, wkładamy kulkę z mięsa i zlepiamy podłużne, owalne ładne kluski. W między czasie zagotowujemy w garnku osoloną wodę. Łyżką cedzakową wkładamy kluski i gotujemy 15 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, układamy na dużym talerzu, okraszamy skwarkami z cebulą. Okrasę przygotowujemy w trakcie gdy pyzy gotują się w garnku Smacznego!!!