Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy ziemniaczane z mięsem to idealna propozycja na obiad. Pyzy są dość pracochłonne, ale możemy spokojnie przygotować mięso dzień wcześniej, a na drugi dzień dokończyć resztę. Pyzy możemy również mrozić, więc możemy przygotować z podwójnej lub potrójnej porcji składników.
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1908
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1908
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Składniki
Przygotowanie pyz z mięsem zaczynamy od ugotowania mięsa i warzyw. Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Mięso wraz z warzywami gotujemy do miękkości, około 40 minut. Następnie studzimy i mielimy mięso i warzywa. Podczas mielenia wrzucamy również obrane ząbki czosnku. Przemielone mięso doprawiamy do smaku słodką paprykę, pieprzem ziołowym, majerankiem oraz solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, około 20 minut od momentu zagotowania się. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Możemy również zmielić maszynką do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól do smaku. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę więcej mąki pszennej. Z ciasta rwiemy kawałki, robimy kulkę. Kulka powinna być wielkości mniejszej pomarańczy. Następnie spłaszczamy, wkładamy łyżkę mięsa i zlepiamy tworząc zgrabną kulkę. Dodatkowo możemy obtoczyć delikatnie w mące. Przygotowane pyzy z mięsem gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut na małym ogniu od momentu zagotowania się. Najlepiej gotować pyzy w dużym garnku aby swobodnie pływały. Ugotowane pyzy podajemy z podsmażonym boczkiem z cebulką i jako dodatek warzywny polecam kiszone ogórki lub surówkę z kiszonej kapusty.