Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-01-2022
Moja rodzina uwielbia pyzy z mięsem. Tym razem wykorzystałam ugotowane mięso z dzika.
Farsz:
Ugotowane mięso oddzielamy od kości i mielimy razem z warzywami - przyprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy, jeśli masa jest za sucha, dodajemy trochę rosołu. Odstawiamy na noc, żeby masa stężała.
Ciasto ziemniaczane:
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Surowe ziemniaki, obieramy, myjemy i ścieramy w robocie tarczą do ziemniaków (lub zwykłą tarką ).
Odcedzamy na durszlaku wyłożonym gazą, postawionym na misce. Odciskamy sok z ziemniaków - zostawiamy na 20 minut. W dużej misce mieszamy ugotowane, przetarte ziemniaki, z surowymi odciśniętymi ziemniakami. Delikatnie zlewamy sok z ziemniaków i dodajemy pozostałą na dnie miski skrobię. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Z masy ziemniaczanej formujemy placuszek, kładziemy na środek kulkę mięsa, szczelnie owijamy formując pyzę.
Przygotowane pyzy gotujemy we wrzącej, osolonej około 15 minut od czasu wypłynięcia.
Boczek kroimy, smażymy na złoto-brązowy kolor, dodajemy pokrojoną cebulę i krótko smażymy razem. Doprawiamy do smaku kminkiem. Nie soliłam bo wędzony boczek był wystarczająco słony.
Ugotowane pyzy podajemy polane okrasą.
Nie tylko dla Jarosza.
Odsłon: 16625
Uwielbiam aromatyczne potrawy z dodatkiem czosnku - są smaczne a przy tym zdr...
Odsłon: 2476
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1627
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17447
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 399
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7674
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1627
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17447
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 399
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7674
Składniki
Farsz: Ugotowane mięso oddzielamy od kości i mielimy razem z warzywami - przyprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy, jeśli masa jest za sucha, dodajemy trochę rosołu. Odstawiamy na noc, żeby masa stężała. Ciasto ziemniaczane: Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Surowe ziemniaki, obieramy, myjemy i ścieramy w robocie tarczą do ziemniaków (lub zwykłą tarką ). Odcedzamy na durszlaku wyłożonym gazą, postawionym na misce. Odciskamy sok z ziemniaków - zostawiamy na 20 minut. W dużej misce mieszamy ugotowane, przetarte ziemniaki, z surowymi odciśniętymi ziemniakami. Delikatnie zlewamy sok z ziemniaków i dodajemy pozostałą na dnie miski skrobię. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Z masy ziemniaczanej formujemy placuszek, kładziemy na środek kulkę mięsa, szczelnie owijamy formując pyzę.
Przygotowane pyzy gotujemy we wrzącej, osolonej około 15 minut od czasu wypłynięcia. Boczek kroimy, smażymy na złoto-brązowy kolor, dodajemy pokrojoną cebulę i krótko smażymy razem. Doprawiamy do smaku kminkiem. Nie soliłam bo wędzony boczek był wystarczająco słony.
Ugotowane pyzy podajemy polane okrasą.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Soczysta karkówka z grilla
Dania główne
Siekane kotleciki drobiowe
Dania główne
Ślimaczki z młodej kapusty
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Soczysta karkówka z grilla
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne bar...
Odsłon: 121
Siekane kotleciki drobiowe
Siekane kotleciki drobiowe z groszkiem to doskonała alternatywa dla tradycyjn...
Odsłon: 454