Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-01-2022
Moja rodzina uwielbia pyzy z mięsem. Tym razem wykorzystałam ugotowane mięso z dzika.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10363
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5962
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12799
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4559
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10363
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5962
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12799
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4559
Składniki
Farsz: Ugotowane mięso oddzielamy od kości i mielimy razem z warzywami - przyprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy, jeśli masa jest za sucha, dodajemy trochę rosołu. Odstawiamy na noc, żeby masa stężała. Ciasto ziemniaczane: Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Surowe ziemniaki, obieramy, myjemy i ścieramy w robocie tarczą do ziemniaków (lub zwykłą tarką ). Odcedzamy na durszlaku wyłożonym gazą, postawionym na misce. Odciskamy sok z ziemniaków - zostawiamy na 20 minut. W dużej misce mieszamy ugotowane, przetarte ziemniaki, z surowymi odciśniętymi ziemniakami. Delikatnie zlewamy sok z ziemniaków i dodajemy pozostałą na dnie miski skrobię. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Z masy ziemniaczanej formujemy placuszek, kładziemy na środek kulkę mięsa, szczelnie owijamy formując pyzę.
Przygotowane pyzy gotujemy we wrzącej, osolonej około 15 minut od czasu wypłynięcia. Boczek kroimy, smażymy na złoto-brązowy kolor, dodajemy pokrojoną cebulę i krótko smażymy razem. Doprawiamy do smaku kminkiem. Nie soliłam bo wędzony boczek był wystarczająco słony.
Ugotowane pyzy podajemy polane okrasą.