Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone i masz ochotę na coś ciekawszego, ale równie sycącego? W takim razie pyżyki są idealną propozycją dla ciebie. Proste do przygotowania kotleciki z dodatkiem kaszy jęczmiennej z pewnością będziesz często powtarzać. Podaj je z sosem koperkowym, a staną się ulubioną pozycją obiadową całej rodziny.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 467
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 467
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Składniki
Rozpocznij od przygotowania kotletów. Posiekaj drobno cebulę. Pieczarki i marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozpuść masło, a następnie zacznij podsmażać na nim cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodaj pieczarki i marchewkę. Podsmażaj kilka minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Odstaw do przestygnięcia.
Do dużej miski przełóż mięso, ugotowaną kaszę, czosnek, wszystkie przyprawy, musztardę, jajko i przestudzone warzywa. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
Z masy mięsnej formuj średniej wielkości kotlety podobne rozmiarem do kotletów mielonych. Każdy z nich obtocz w bułce tartej, a następnie smaż z obu stron na rumiany kolor.
Przygotuj sos do pyżyków. Na głębokiej patelni zrumień cebulę, a następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj około 30 sekund, a następnie dodaj wino na patelnie i gotuj całość 1-2 minuty (możesz pominąć krok z dodawaniem wina, jednak warto je dodać, aby wzbogacić smak sosu). Następnie wlej na patelnię śmietankę. Dodaj drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.
Do tak przygotowanego sosu przełóż obsmażone kotlety i gotuj całość do momentu aż śmietanka zgęstnieje. Pyżyki podawaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Mogą też stanowić samodzielną przekąskę, podaną np. z lekką sałatką.