Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Quiche lorraine, nazywany także plackiem lotaryńskim, pochodzi z regionu Francji zwanego Lotaryngią. Potrawa składa się z maślanego ciasta oraz wybornego nadzienia, do którego używa się między innymi: jajek, wędzonego boczku, śmietany i sera. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych wyborów żywieniowych, jednak raz na jakiś czas warto skusić się na jego przygotowanie. W kuchni francuskiej muszą pojawić się świeże zioła, w tym przypadku będzie to tymianek. Przepis na danie pochodzi z 504. odcinka programu "Ewa gotuje".
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wlać zimną wodę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i na 30 minut wstawić do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować. Przełożyć do formy o średnicy 25 cm (wykleić dno i boki). Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 15 minut, usunąć papier i piec przez kolejne 15 minut.
Przygotować nadzienie. Do miski wybić jajka. Dodać żółtka. Roztrzepać. Przyprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodać śmietanę. Boczek pokroić w zapałkę i podsmażyć na suchej patelni. Dodać posiekany czosnek. Przyprawić listkami tymianku. Na upieczone ciasto nałożyć usmażony boczek. Zalać jajkami (można też dodać trochę startego sera żółtego). Piec przez 35-40 minut w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).