Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Quiche z cukinią najlepiej smakuje na ciepło, bez dodatków albo z ulubionym dipem czosnkowym. Świetnie sprawdza się jako obiad albo kolacja.
Wymiary: tortownica 26 cm
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 180
Październik zawsze kojarzy mi się z początkiem roku akademickiego, a to oznac...
Odsłon: 115
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 52
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 180
Październik zawsze kojarzy mi się z początkiem roku akademickiego, a to oznac...
Odsłon: 115
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 52
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieć ciasto, dodając jajko. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możesz dodać 1 łyżkę zimnej wody.
Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Cukinię umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki. Ułóż je na blaszce, skrop oliwą i piecz ok. 10 minut w 180°C aż lekko zmiękną.
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju aż się zeszkli.
W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, dodaj starty ser, podsmażoną cebulę, zioła prowansalskie, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz.
Ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim formę do tarty (średnica ok. 26 cm). Nakłuj spód widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 10 minut.
Na podpieczony spód wyłóż podpieczoną cukinię, a następnie zalej masą jajeczno-śmietanową z dodatkami.
Piecz quiche z cukinią w 180°C przez 35 minut aż masa się zetnie i ładnie zarumieni.