Do góry

Dania główne Przepis na:

" Cebulowy kurczak na poduszce "

Cebulowy kurczak na poduszce

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1026

Dodano:

Odsłon: 1016

Niezwykle aromatyczna pierś z kurczaka z pieczarkami i cebulą , podana na sypkiej kaszy jęczmiennej.

Składniki

  • pierś z kurczaka, 0,5 kg
  • cebula, 2 sztuki
  • pieczarki, 5 szt
  • olej, 0,5 szklanki
  • kasza jęczmienna, 10 dag
  • sól, 1 łyżeczka
  • pieprz, 1 łyżeczka
  • cebula smażona ( kostka Knorr ), 2 szt
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
" Cebulowy kurczak na poduszce "

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg.przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w duże talarki. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. W gęsiarce rozgrzewamy ok. 0,5 szklanki oleju.

  2. Wrzucamy cebulę oraz pieczarki.Solimy.Smażymy do uzyskania złocistego koloru.Wrzucamy pokrojonego kurczaka.Posypujemy odrobiną soli, pieprzem i kostkami cebulowymi ( ważne! ).

  3. Dusimy do miękkości mieszając od czasu do czasu. Pieczarki puszczają wodę , więc powinna byc jej odpowiednia ilośc ( w razie czego zawsze można podlac bulionem ). Tak usmażonego kurczaka z cebulką i pieczarkami podajemy na kaszy. Zajadamy gorące!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń