Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy cytrynowe z dodatkiem maku to lekkie i puszyste danie, które urozmaici każde śniadanie czy też obiad. Nie jest klasycznie słodkie. Kontrastujący i dominujący smak cytryny pozostawia charakterystyczną cierpkość na języku, którą przełamuje słodkie, waniliowe ciasto. Całość jest prosta w przygotowaniu, a najdłuższą czynnością jest aromatyzacja cukru. Te racuchy będziesz przygotowywać znacznie częściej niż można by pierwotnie zakładać.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13284
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 483
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9822
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13284
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 483
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9822
Składniki
Masło rozpuść i ostudź. W misce wymieszaj mąkę, mak, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok. W osobnej misce połącz ze sobą skórkę cytrynową z cukrem, ucierając palcami do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj jajka, sok z cytryny, wanilię i mleko. Mieszaj do połączenia. Do mokrych składników dodawaj partiami suche, mieszając po każdej z nich. Na koniec dodaj masło i ponownie wymieszaj.
Rozgrzej suchą patelnię z powłoką nieprzywierającą. Możesz też powierzchnię lekko spryskać sprayem nieprzywierającym lub natłuścić masłem. Na gorącą patelnię nakładaj po 1-2 łyżki masy na każdego racucha cytrynowego, delikatnie ją rozprowadzając na kształt placka o średnicy ok. 10 cm. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego zrumienienia.
Gotowe racuchy odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar wilgoci i tłuszczu. Podawaj na ciepło, z ulubionymi dodatkami: owocami, sosami, cukrem pudrem.