Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy to świetny pomysł na bardzo smaczny i prosty obiad. Są idealnie puszyste, miękkie o lekko słodkim posmaku. Podczas smażenia nie nasiąkają tłuszczem, a z musem brzoskwiniowym smakują wprost wybornie. Szczególnie polecam dla małych niejadków :)
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 55
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 108
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 106
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 163
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 55
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 108
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 106
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 163
Składniki
Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robimy dołek i dodajemy pokruszone drożdże, cukier i połowę ciepłego mleka. Całość przykrywamy ścierką i wstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie, wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko, dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz. (u mnie piekarnik nagrzany do 30*C).
Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy je na cienkie plasterki i dorzucamy do masy. Racuchy smażymy na tłuszczu z każdej strony (mały ogień - inaczej spalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe!). Porcje na patelnie nakładamy dwoma łyżkami - ciasto jest kleiste. Gotowe placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Brzoskwinie odsączamy z syropu i mielimy w blenderze na gładki mus. Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem i polane musem brzoskwiniowym.
zdj
zdj