Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na każdy posiłek – śniadanie, obiad czy kolację. Świetnie sprawdza się szczególnie jesienią i zimą, kiedy pragniesz odrobiny ciepła i słońca w swoim domu. Placki rozpływają się w ustach, są aromatyczne, mocno cynamonowe, z wyraźnie kwaskowatą nutą, która ożywia i przełamuje słodycz owoców. Racuchy najlepiej smakują na ciepło, od razu po przygotowaniu. Wystarczy posypać je odrobiną cukru pudru czy udekorować kleksem bitej śmietany.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 338
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4826
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 99
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 133
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 338
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4826
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 99
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 133
Składniki
Przygotuj nadzienie jabłkowe.
Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na mandolinie w cienkie plasterki.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj jabłka, cynamon, cukier i rum. Smaż całość do miękkości owoców, przez 6-8 minut.
Zdejmij jabłka z ognia i ostudź je do temperatury pokojowej.
Przygotuj ciasto.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól.
W osobnej misce wymieszaj mleko, jajko i rozpuszczone masło do połączenia.
Do mokrych składników dodawaj powoli suche. Na koniec dołóż chłodne już jabłka i całość delikatnie przemieszaj szpatułką.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Nakładaj po 1-2 łyżki masy na jednego placka i smaż do pojawienia się bąbelków i ładnego zrumienienia.
Gotowe racuchy na kwaśnym mleku podawaj z dodatkiem śmietany, masła lub cukru pudru. Serwuj na ciepło lub zimno.