Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na każdy posiłek – śniadanie, obiad czy kolację. Świetnie sprawdza się szczególnie jesienią i zimą, kiedy pragniesz odrobiny ciepła i słońca w swoim domu. Placki rozpływają się w ustach, są aromatyczne, mocno cynamonowe, z wyraźnie kwaskowatą nutą, która ożywia i przełamuje słodycz owoców. Racuchy najlepiej smakują na ciepło, od razu po przygotowaniu. Wystarczy posypać je odrobiną cukru pudru czy udekorować kleksem bitej śmietany.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 14
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 106
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 127
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 120
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 14
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 106
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 127
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 120
Składniki
Przygotuj nadzienie jabłkowe.
Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na mandolinie w cienkie plasterki.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj jabłka, cynamon, cukier i rum. Smaż całość do miękkości owoców, przez 6-8 minut.
Zdejmij jabłka z ognia i ostudź je do temperatury pokojowej.
Przygotuj ciasto.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól.
W osobnej misce wymieszaj mleko, jajko i rozpuszczone masło do połączenia.
Do mokrych składników dodawaj powoli suche. Na koniec dołóż chłodne już jabłka i całość delikatnie przemieszaj szpatułką.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Nakładaj po 1-2 łyżki masy na jednego placka i smaż do pojawienia się bąbelków i ładnego zrumienienia.
Gotowe racuchy na kwaśnym mleku podawaj z dodatkiem śmietany, masła lub cukru pudru. Serwuj na ciepło lub zimno.