Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finiszu - choć brzmi nietypowo, koniecznie wypróbujcie!
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 279
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 278
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 116
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 279
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 278
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 116
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, cukrem waniliowym, jajkiem i solą. Zagniatamy dokładnie ręcznie lub mikserem. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zabieramy się za gruszki. Myjemy je i kroimy w grubszą kostkę. Obsypujemy kardamonem i chilli. Smażymy na oleju, aż do lekkiego zarumienienia. Studzimy. Do wyrośniętego ciasta dodajemy gruszki i mieszamy. Ciasto smażymy porcjami na maśle klarowanym lub oleju, na niedużym ogniu z obu stron do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną.