Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz oryginalnego przepisu na szybki obiad lub kolację? Sprawdź nasz przepis na wytrawne racuchy z pieczarkami. Przyciągną nie tylko swoimi chrupiącymi brzegami, ale też wyjątkowym smakiem. Danie to jest idealnym dowodem na to, że racuchy nie zawsze muszą być słodkie! Racuchy z pieczarkami cudownie smakują podawane na ciepło w towarzystwie sosu i lekkiej surówki. Już po jednym kęsie zakochacie się w tym przepisie!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Drożdże rozkrusz do miski, zasyp cukrem, jedną łyżką mąki i zalej szklanką ciepłego mleka i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrant, aż rozczyn wyrośnie. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajko, resztę ciepłego mleka oraz rozczyn.
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie umyj pieczarki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulkę posiekaj na drobno. Na rozgrzanej patelni podsmaż pieczarki z cebulką, a następnie dodaj je do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, którego warstwa powinna wynosić około 5 mm. Racuchy powinny lekko pływać w oleju – wówczas się nie spalą, tylko będą chrupiące. Wylej na patelnię około 2 łyżki ciasta i smaż z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów możesz usunąć za pomocą ręcznika kuchennego.