Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz oryginalnego przepisu na szybki obiad lub kolację? Sprawdź nasz przepis na wytrawne racuchy z pieczarkami. Przyciągną nie tylko swoimi chrupiącymi brzegami, ale też wyjątkowym smakiem. Danie to jest idealnym dowodem na to, że racuchy nie zawsze muszą być słodkie! Racuchy z pieczarkami cudownie smakują podawane na ciepło w towarzystwie sosu i lekkiej surówki. Już po jednym kęsie zakochacie się w tym przepisie!
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 83
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 83
Składniki
Drożdże rozkrusz do miski, zasyp cukrem, jedną łyżką mąki i zalej szklanką ciepłego mleka i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrant, aż rozczyn wyrośnie. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajko, resztę ciepłego mleka oraz rozczyn.
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie umyj pieczarki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulkę posiekaj na drobno. Na rozgrzanej patelni podsmaż pieczarki z cebulką, a następnie dodaj je do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, którego warstwa powinna wynosić około 5 mm. Racuchy powinny lekko pływać w oleju – wówczas się nie spalą, tylko będą chrupiące. Wylej na patelnię około 2 łyżki ciasta i smaż z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów możesz usunąć za pomocą ręcznika kuchennego.