Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuszki cytrynowe

Racuszki cytrynowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 508 Ocena: 6422

Dodano:

Odsłon: 1162

Placuszki na drożdżach z nutką cytrynową.

Składniki

  • 15 g. świeżych drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 duże jaja
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, dodać jaja i wsypać mąkę i cukier.
    Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Skórkę (tylko część żółtą) odkroić i nożem posiekać na miazgę.
    Połączyć z masą.

    Placuszki nakładać łyżką uprzednio zamoczoną we wrzątku. Zapobiega to przyklejaniu ciasta do łyżki.
    Smażymy z obu stron na średniej mocy palnika.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń