Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na słodkie śniadanie już szykują się racuszki na kefirze. Racuszki wychodzą bardzo miękkie, puszyste, ze złotą skórką. Możesz podać je ze świeżymi owocami, bitą śmietaną, konfiturą, nutellą lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 766
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22806
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15219
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4915
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45797
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 766
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22806
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15219
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4915
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45797
Składniki
Wyjmij składniki z lodówki. Wymieszaj lub lekko ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wystarczy taka niewielka ilość, ponieważ zbyt dużo cukru w cieście będzie powodowało przypalanie. Lekko podgrzej kefir (w mikrofalówce lub garnku) i stopniowo wlej do jajecznej mieszanki. Następnie (po łyżce) dodawaj przesianą mąkę i mieszaj w jednym kierunku (dzięki temu otrzymasz gładsze i błyszczące ciasto). Gotowe ciasto powinno wyjść gęste i powoli zsuwać się z łyżki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub kefiru. Na koniec przesiej sodę nad ciastem i dokładnie, lecz szybko wymieszaj. Dzięki temu ciasto będzie lżejsze, a racuszki bardziej puszyste. Odstaw miskę z ciastem na 10-15 minut i już nie mieszaj go.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką wykładaj porcje ciasta i za pomocą drugiej łyżki zdejmuj je na patelnię, formując racuszki. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor i wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Racuszki podawaj, gdy są jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami oraz szklanką herbaty lub ciepłego mleka.