Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawie, bo nie udało mi się kupić wołowiny, więc jest z wieprzowiny (łopatka), ale poza tym - prawdziwy. Chociaż nazwa sugeruje coś innego, jada się go nie tylko w Bolonii, nie tylko we Włoszech, ale chyba na całym świecie. Jest to chyba najbardziej popularny sos do makaronów (i nie tylko).
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2380
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2380
Składniki
Ponieważ jest nie tylko praco- , ale i czasochłonne, robię zawsze większą porcję i zamrażam. Jest jak znalazł do np. mousaki, czy lazanii. Cebulę, seler i marchewką pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć warzywa i smaż na niewielkim ogniu. Mięso zmiel w maszynce na drobnym sitku. Gdy warzywa staną się szkliste i zaczną intensywnie pachnieć dołóż zmielone mięso, zwiększ ogień i mieszając intensywnie...
... kiedy mięso rozdzieli się na pojedyncze kawałeczki, stanie się "kaszowate". Smaż, aż się trochę zrumieni. Czosnek rozgnieć i grubo posiekaj, pomidory suszone wyjmij z zalewy, nie musisz odsączać. Bazylię porwij palcami na mniejsze kawałki. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Podziel na mniejsze kawałki. Kiedy mięso się zrumieni, podlej winem. Wymieszaj i smaż na dość dużym ogniu, aż odparuje. Dodaj pomidory (świeże i suszone), czosnek, przykryj i duś ok. 15 - 20 minut na niedużym ogniu. Zdejmij pokrywkę i duś na małym ogniu ok. 1,5 - 2 godzin. Około pół godziny przed końcem smażenia dodaj bazylię i dopraw do smaku.