Do góry

Dania główne Przepis na:

Ragout bolognese (prawie)

Ragout bolognese (prawie)

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4346

Dodano:

Odsłon: 1848

Prawie, bo nie udało mi się kupić wołowiny, więc jest z wieprzowiny (łopatka), ale poza tym - prawdziwy. Chociaż nazwa sugeruje coś innego, jada się go nie tylko w Bolonii, nie tylko we Włoszech, ale chyba na całym świecie. Jest to chyba najbardziej popularny sos do makaronów (i nie tylko).

Składniki

  • kilogram pomidorów (takich na sos, bo można je już u nas kupić)
  • 2 - 3 marchewki
  • 2 - 3 cebule
  • kilka gałązek selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • garść liści bazylii
  • szklanka czerwonego wina
  • 60 - 80 dag zmielonego mięsa (najlepiej własnoręcznie)
  • dwie - trzy łyżki oliwy i łyżka masła
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ponieważ jest nie tylko praco- , ale i czasochłonne, robię zawsze większą porcję i zamrażam. Jest jak znalazł do np. mousaki, czy lazanii.
    Cebulę, seler i marchewką pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć warzywa i smaż na niewielkim ogniu.
    Mięso zmiel w maszynce na drobnym sitku.
    Gdy warzywa staną się szkliste i zaczną intensywnie pachnieć dołóż zmielone mięso, zwiększ ogień i mieszając intensywnie...

  2. ... kiedy mięso rozdzieli się na pojedyncze kawałeczki, stanie się "kaszowate". Smaż, aż się trochę zrumieni.
    Czosnek rozgnieć i grubo posiekaj, pomidory suszone wyjmij z zalewy, nie musisz odsączać. Bazylię porwij palcami na mniejsze kawałki.
    Pomidory sparz i obierz ze skóry. Podziel na mniejsze kawałki.
    Kiedy mięso się zrumieni, podlej winem. Wymieszaj i smaż na dość dużym ogniu, aż odparuje. Dodaj pomidory (świeże i suszone), czosnek, przykryj i duś ok. 15 - 20 minut na niedużym ogniu.
    Zdejmij pokrywkę i duś na małym ogniu ok. 1,5 - 2 godzin. Około pół godziny przed końcem smażenia dodaj bazylię i dopraw do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń