Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki należą do moich ulubionych warzyw, niestety nie ma zbyt wielu przepisów na dania z burakami. Mój przepis, który powstał z recyklingu warzyw, po kilku zmianach stał się idealnym przepisem na ragoût, które oprócz buraków zawiera inne warzywa oraz gruszki i pestki granatu. Kumin i chili nadają mu orientalnego smaku.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 268
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 779
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3630
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 268
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 779
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3630
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Składniki
Umyć buraki i ugotować w osolonej wodzie z kminkiem do miękkości. Lekko ostudzić, obrać i pokroić na większe kawałki. Umieścić w wysokim pojemniku z bulionem i zmiksować blenderem ręcznym do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić niewielką ilością soku z cytryny, kuminu, soli i pieprzu. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać trochę więcej bulionu.
Warzywa obrać i pokroić na równe kawałki, gruszkę i nieobranego ogórka podzielić na nieco mniejsze kawałki. Usunąć pestki granatu z owoców. Na dużej, wysokiej patelni rozgrzać masło klarowane lub olej rzepakowy i podsmażyć na nim brukiew, marchew i seler. Dodać sól i pieprz, papryczkę chili i trochę bulionu. Dusić warzywa al dente na średnim ogniu. Na koniec dodać kawałki gruszki i ogórka oraz pestki granatu i podgrzać. Wymieszać z masą z buraków i doprawić gałką muszkatołową, sokiem i skórką z cytryny oraz kuminem.
Ułożyć ragoût na talerzach i posypać posiekanymi listkami mięty.