Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ratatouille pieczone w piekarniku to niesamowita wariacja na temat klasycznej, francuskiej, warzywnej potrawy. Jeśli spodziewasz się gości, koniecznie przygotuj to danie i podaj na stół w naczyniu, w którym się upiekło. Przystawka wygląda bardzo atrakcyjnie, ale też świetnie smakuje. Zanim wykonasz ratatuille, zwróć uwagę na kilka wskazówek. Użyj warzyw w różnych kolorach, aby uzyskać najlepszy efekt wizualny: zieloną i żółtą cukinię, bakłażany i pomidory. Postaraj się, aby wszystkie warzywa były tej samej wielkości oraz pokrój je na plastry o podobnej grubości.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7612
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7612
Składniki
Dokładnie umyj warzywa. Pokrój cukinie, bakłażany i 4 pomidory na plastry o podobnej szerokości.
Pozostałe pomidory sparz wrzątkiem obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Możesz także użyć pomidorów z puszki. Obierz i drobno poszatkuj cebulę i czosnek. Podsmaż cebulę i czosnek, aż się zezłocą, a później dodaj pomidory i chwilę przesmaż. Dodaj sól, pieprz, cukier i odrobinę suszonych ziół. Wyłóż warzywa z patelni do okrągłej lub owalnej formy do pieczenia (ok.23 cm). Następnie rozpocznij pionowe układanie warzyw. Kolejno sięgaj po cukinie, bakłażany i pomidory i układaj je naprzemiennie wzdłuż krawędzi naczynia. Po zakończeniu zewnętrznego rzędu kontynuuj w ten sam sposób z wewnętrznym rzędem.
W szklance wymieszaj resztę ziół, sól, pieprz i połącz z oliwą lub rozpuszczonym masłem. Powstałą ziołową marynatą polej ratatouille. Przykryj formę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i piecz około 40 minut w 180°C. W połowie czasu pieczenia możesz zdjąć folię, by warzywa ładnie się przypiekły. Podawaj na ciepło.