Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ravioli z dynią to danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Delikatne połączenie słodkiej dyni z wyrazistymi przyprawami sprawi, że Twoja kolacja stanie się niezapomnianym doświadczeniem. Idealne na specjalne okazje!
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 848
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5824
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9645
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 294
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 848
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5824
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9645
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 294
Składniki
Na patelni rozgrzej masło. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce albo przeciśnij przez praskę prosto na patelnię. Zamieszaj. Dodaj starty imbir. Zostaw na małym ogniu. Posiekaj papryczkę chili i dodaj do sosu. Dopraw curry i listkami mięty. Na koniec wlej mleczko kokosowe albo śmietankę. Zagotuj, zmniejsz ogień, mieszając od czasu do czasu aż sos się zredukuje.
Z podanych składników zagnieć ciasto na blacie. Powinno być elastyczne i gładkie. Jeśli po kilku minutach zagniatania, wciąż jest sypkie, wyrabiaj dalej wilgotnymi dłońmi bez dolewania wody do ciasta. Podziel na 4 części i odstaw, przykrywając ściereczką.
Teraz przygotuj farsz. Dynię pokrój w kostkę i ułóż na blaszce do pieczenia. Dopraw rozmarynem, solą i pieprzem. Skrop solidnie oliwą. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut, obróć kawałki na drugą stronę i piecz dalej przez 10-15 minut aż będzie miękka.
Do miski przełóż ricottę, tarty parmezan oraz przygotowaną dynię. Całość zblenduj wraz z solą i pieprzem na gładką masę.
Ciasto na ravioli rozwałkuj bardzo cienko, najlepiej z pomocą maszynki. Z ciasta wytnij kwadraty o długości około 5 cm. Na połowię kwadratów wyłóż po łyżce farszu na samym środku. Przykryj je drugą częścią ciasta i dociśnij brzegi widelcem. W dużym garnku podgrzej wodę z solą. Gotuj ravioli z dynią około 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem. Posyp orzechami albo pestkami dyni.