Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ravioli z dynią to danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Delikatne połączenie słodkiej dyni z wyrazistymi przyprawami sprawi, że Twoja kolacja stanie się niezapomnianym doświadczeniem. Idealne na specjalne okazje!
Kopytka, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, bez użycia...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Pyszne roladki z karkówki będą idealnym dodatkiem do kluseczek i kapusty
Odsłon: 5766
Kopytka, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, bez użycia...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Pyszne roladki z karkówki będą idealnym dodatkiem do kluseczek i kapusty
Odsłon: 5766
Składniki
Na patelni rozgrzej masło. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce albo przeciśnij przez praskę prosto na patelnię. Zamieszaj. Dodaj starty imbir. Zostaw na małym ogniu. Posiekaj papryczkę chili i dodaj do sosu. Dopraw curry i listkami mięty. Na koniec wlej mleczko kokosowe albo śmietankę. Zagotuj, zmniejsz ogień, mieszając od czasu do czasu aż sos się zredukuje.
Z podanych składników zagnieć ciasto na blacie. Powinno być elastyczne i gładkie. Jeśli po kilku minutach zagniatania, wciąż jest sypkie, wyrabiaj dalej wilgotnymi dłońmi bez dolewania wody do ciasta. Podziel na 4 części i odstaw, przykrywając ściereczką.
Teraz przygotuj farsz. Dynię pokrój w kostkę i ułóż na blaszce do pieczenia. Dopraw rozmarynem, solą i pieprzem. Skrop solidnie oliwą. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut, obróć kawałki na drugą stronę i piecz dalej przez 10-15 minut aż będzie miękka.
Do miski przełóż ricottę, tarty parmezan oraz przygotowaną dynię. Całość zblenduj wraz z solą i pieprzem na gładką masę.
Ciasto na ravioli rozwałkuj bardzo cienko, najlepiej z pomocą maszynki. Z ciasta wytnij kwadraty o długości około 5 cm. Na połowię kwadratów wyłóż po łyżce farszu na samym środku. Przykryj je drugą częścią ciasta i dociśnij brzegi widelcem. W dużym garnku podgrzej wodę z solą. Gotuj ravioli z dynią około 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem. Posyp orzechami albo pestkami dyni.