Do góry

Dania główne Przepis na:

Razowe spaghetti z kurczakiem

Razowe spaghetti z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 49502

Dodano:

Odsłon: 590

Generalnie rzecz biorąc jestem fanką naszej, polskiej kuchni. Mam ją we krwi :) Nie przeszkadza mi to jednak sięgać po dania innych narodowości. Dzisiaj polecam coś pysznego, co ma swoje korzenie w kuchni włoskiej, czyli spaghetti z kurczakiem i sosem pomidorowym. Lekkie a jednocześnie sycące, więc jak tu się nie zakochać.

Składniki

  • 1.
  • podwójna pierś z kurczaka
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • olej Kujawski z czosnkiem i bazylią 2 łyżki*
  • sól, pieprz czarny mielony
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Razowe spaghetti z kurczakiem

Przygotowanie

  1. 2.
    cebula 1 sztuka
    czosnek 2 ząbki
    olej Kujawski z czosnkiem i bazylią 1 łyżka
    sól
    pomidory krojone, bez skórki 1 puszka
    por (jego biała część) 1 sztuka (por nie jest tutaj konieczny, ale ja miałam go pod ręką i postanowiłam użyć w tym daniu)
    papryczka chili 1/2 sztuki lub chili w proszku 1/2 łyżeczki
    cukier 1 łyżeczka (dajemy jeśli mamy bardzo kwaskowe pomidory, jeśli słodkie to nie dodajemy)

    3.

    makaron spaghetti pełnoziarnisty 200g
    sól 1 łyżka
    oliwa z oliwek

    dodatkowo:

    świeża bazylia do dekoracji


    * Olej Kujawski w tej wersji gorąco wszystkim polecam, nadaje daniom fantastycznego aromatu.

  2. 1.
    Mięso drobiowe myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych błon, kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, który pachnie cudownie, czosnkiem i bazylią. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone mięso, solimy, przyprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Mięso smażymy 15 minut, przy czym przez połowę tego czasu znajduje się ono pod przykryciem. Mam tu na myśli drugą połowę całego czasu. Mięso wówczas nie jest
    tak do końca smażone, za to dzięki obiegowi zamkniętemu i skraplającej się parze nabiera soczystości i nie jest nadmiernie suche.

    2.
    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Jeżeli używamy pora, kroimy go w półtalarki. W rondelku podgrzewamy olej, dodajemy
    rozdrobnione warzywa, smażymy 5- 7 minut. Po tym czasie łączymy je z pomidorami. Całość przyprawiamy solą, chili w proszku (jeśli macie świeże chili to przed
    dodaniem do sosu należy je drobno posiekać, wcześniej usuwając gniazdo nasienne), cukrem (jeżeli pomidory są zbyt kwaśne). Sos gotujemy 5 minut, aby zespoliły się
    ze sobą wszystkie smaki.

  3. 3.
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w wysokim garnku, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Przecedzamy, nie przelewamy wodą, aby nie wypłukać oliwy dodanej do gotowania makaronu.

    Makaron wykładamy na talerze, polewamy ciepłym sosem, obkładamy kawałkami mięsa. Całość dekorujemy listkami świeżej bazylii.

  4. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń