Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rendang to pikantne, mięsne danie pochodzące z Indonezji, popularne również w sąsiednich krajach: Malezji, Singapurze czy Filipinach. Smak daniu nadaje wyjątkowa pasta na bazie galangalu, imbiru i trawy cytrynowej oraz mleko kokosowe i garść przypraw: goździki, cynamon i anyż.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 854
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 252
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31497
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 854
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 252
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31497
Składniki
Składniki pasty miksujemy w blenderze, odstawiamy na bok.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przygotowaną wcześniej pastę oraz cynamon, anyż, kardamon i goździki. Smażymy 1 minutę.
Następnie dodajemy kurczaka i trawę cytrynową. Smażymy 2 minuty.
Dodajemy do woka mleko kokosowe, wodę i dusimy na średnim ogniu 15 minut.
Następnie dodajemy liście limonki kaffir i wiórki kokosowe. Dusimy całość jeszcze 5-7 minut, aż kurczak będzie miękki.
Podajemy z ryżem.