Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rendang to pikantne, mięsne danie pochodzące z Indonezji, popularne również w sąsiednich krajach: Malezji, Singapurze czy Filipinach. Smak daniu nadaje wyjątkowa pasta na bazie galangalu, imbiru i trawy cytrynowej oraz mleko kokosowe i garść przypraw: goździki, cynamon i anyż.
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2203
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 961
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23155
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2203
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 961
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23155
Składniki
Składniki pasty miksujemy w blenderze, odstawiamy na bok.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przygotowaną wcześniej pastę oraz cynamon, anyż, kardamon i goździki. Smażymy 1 minutę.
Następnie dodajemy kurczaka i trawę cytrynową. Smażymy 2 minuty.
Dodajemy do woka mleko kokosowe, wodę i dusimy na średnim ogniu 15 minut.
Następnie dodajemy liście limonki kaffir i wiórki kokosowe. Dusimy całość jeszcze 5-7 minut, aż kurczak będzie miękki.
Podajemy z ryżem.