Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne szybkie i nie drogie.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1093
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 777
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1203
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 270
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1093
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 777
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1203
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 270
Składniki
Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. Szynkę kroję w długie i cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, dodaję cebulę i szynkę, smażę 2-3 minuty, cały czas mieszając na średnim ogniu. Cebula powinna być szklista, nie zrumieniona Dodaję ryż, smażę i mieszam, do momentu, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem. Dodaję szklankę bulionu, szafran i mieszam potrawę. Gotuję na średnim ogniu, w zasadzie cały czas mieszając. Stopniowo dodaję pozostały bulion - po wchłonięciu poprzedniej porcji płynu. Na początku gotowania dodaję po pół szklanki bulionu, zmniejszając następnie porcje dodawanego płyn. Po 5-7 minutach, czyli w połowie gotowania dodaję mrożony groszek. Po około 15 minutach takiego gotowania czas by spróbować risotto - jeśli ryż jeszcze twardy, znak, ze należy dodać trochę bulionu i pogotować, jeśli jego twardość jest w sam raz, dodaję parmezan, łyżkę masła, odrobinę pieprzu, mieszam, odstawiam na bok na kilka chwil.