Proste, szybkie i smaczne. Dla odmiany coś bez długiej listy przypraw i składników, wydobywamy naturalne smaki, a rzeczy proste często są genialne. Mój maż po skonsumowaniu poprosił abym zapisała ten przepis, postanowiłam więc zrobić coś więcej i się nim podzielić, może Wam też posmakuje?
Risotto z boczniakami
Składniki
- opakowanie boczniaków
- 2 małe cebule
- 2 łyżki oliwy (oleju)
- 2 łyżki masła
- 1 filiżanka ( taką wzięłam miarkę) ryżu (u mnie basmati)
- 1 filiżanka białego wytrawnego wina
- 3 filiżanki wody
- sól i pieprz
Składniki
- opakowanie boczniaków
- 2 małe cebule
- 2 łyżki oliwy (oleju)
- 2 łyżki masła
- 1 filiżanka ( taką wzięłam miarkę) ryżu (u mnie basmati)
- 1 filiżanka białego wytrawnego wina
- 3 filiżanki wody
- sól i pieprz

Etapy przygotowania
Na patelni (dość sporej całe danie będziemy na nie przyrządzać) rozgrzewamy oliwę (olej) szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy 1 łyżkę masła i pokrojone w kostkę boczniaki. Całość smażymy 2-3 min na ostrym ogniu. Dodajemy sól i pieprz i drugą łyżkę masła, dosypujemy ryż i energicznie mieszamy. Następnie dolewamy wino, mieszamy, całość powinna lekko zgęstnieć, dolewamy 3 filiżanki wody. Ponownie doprawiamy sola i pieprzem (delikatnie). Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 10-15 min. Czas gotowania zależy od gatunku użytego ryżu.
Podajemy ciepłe, posypane świeżym szczypiorkiem. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 381

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 526
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 381

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 526



Składniki
- opakowanie boczniaków
- 2 małe cebule
- 2 łyżki oliwy (oleju)
- 2 łyżki masła
- 1 filiżanka ( taką wzięłam miarkę) ryżu (u mnie basmati)
- 1 filiżanka białego wytrawnego wina
- 3 filiżanki wody
- sól i pieprz
Na patelni (dość sporej całe danie będziemy na nie przyrządzać) rozgrzewamy oliwę (olej) szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy 1 łyżkę masła i pokrojone w kostkę boczniaki. Całość smażymy 2-3 min na ostrym ogniu. Dodajemy sól i pieprz i drugą łyżkę masła, dosypujemy ryż i energicznie mieszamy. Następnie dolewamy wino, mieszamy, całość powinna lekko zgęstnieć, dolewamy 3 filiżanki wody. Ponownie doprawiamy sola i pieprzem (delikatnie). Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 10-15 min. Czas gotowania zależy od gatunku użytego ryżu.
Podajemy ciepłe, posypane świeżym szczypiorkiem. Smacznego.
Risotto z ryżem basmati i bez rosołu? Toż to zwykły ryż z boczniakiem.