Risotto to jedno z moich ulubionych dań, które bardzo często gości w mojej kuchni. To pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie, a poprzez dobór rozmaitych dodatków za każdym razem możemy dostarczyć sobie nowych doznań smakowych. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z cukinią, szpinakiem oraz kawałkami kurczaka, któremu głębi smaku dodaje białe wino wytrawne.
Risotto z cukinią, szpinakiem i kurczakiem
Składniki
- 160 g ryżu Arborio
- 1 mała pierś z kurczaka
- 100 g szpinaku baby
- 150 g cukinii
- 2 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 lampka wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- 700 ml bulionu
- 2,5 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 160 g ryżu Arborio
- 1 mała pierś z kurczaka
- 100 g szpinaku baby
- 150 g cukinii
- 2 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 lampka wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- 700 ml bulionu
- 2,5 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Małą cukinię kroimy w cienkie plasterki. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, dodajemy łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Na drugiej patelni podsmażamy kawałki kurczaka, a następnie przekładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy kawałki cukinii, a gdy ta delikatnie zmięknie, dodajemy łyżkę masła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak i smażmy do momentu, aż ten zwiędnie. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego podsmażone warzywa oraz kawałki kurczaka i dusimy wszystko jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy starty parmezan, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Przepis w Waszym wykonaniu (20)


Komentarze do przepisu (10)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 133
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 133


Składniki
- 160 g ryżu Arborio
- 1 mała pierś z kurczaka
- 100 g szpinaku baby
- 150 g cukinii
- 2 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 lampka wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- 700 ml bulionu
- 2,5 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Małą cukinię kroimy w cienkie plasterki. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, dodajemy łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Na drugiej patelni podsmażamy kawałki kurczaka, a następnie przekładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy kawałki cukinii, a gdy ta delikatnie zmięknie, dodajemy łyżkę masła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak i smażmy do momentu, aż ten zwiędnie. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego podsmażone warzywa oraz kawałki kurczaka i dusimy wszystko jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy starty parmezan, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Dołączam do grona fanów tego dania:) Pyszności!!!
Risotto prezentuje się znakomicie i tak też na pewno smakuje.
Przepysznie się prezentuje! :)
🫶👍
Pyszna inspiracja :)