Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczkiem oraz zielonym groszkiem. Wszystkie składniki łączy śmietanka, która dodaje całości jeszcze większej kremowości. To jedno z mich ulubionych połączeń, które dostarcza niezwykłych doznań smakowych.
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 1420
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 82
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 85
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 278
Piękna sałatka pełna smaku i kolorów. Pieczona dynia, suszone pomidory, grana...
Odsłon: 69
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 1420
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 82
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 85
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 278
Piękna sałatka pełna smaku i kolorów. Pieczona dynia, suszone pomidory, grana...
Odsłon: 69
Składniki
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedzamy je i gotujemy w bulionie (z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego) na małej mocy palnika przez około 45 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy, a z pozostałego bulionu grzybowego odlewamy 700 ml.
Zielony groszek (użyłam mrożonego) gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, a następnie hartujemy go pod zimna wodą.
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy pokrojony boczek. Gdy ten zacznie się wytapiać, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ziarenka ryżu wchłoną cały tłuszcz. Dalej dodajemy ugotowane grzyby i podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego śmietankę i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Danie doprawiamy solą (jeśli jest taka potrzeba) i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty.
Risotto przygotowałam na bulionie drobiowym. Do jego przygotowania możecie wykorzystać także rosół wołowy.