Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na risotto z dodatkiem złego korzenia natury jakim jest kurkuma. Danie jest intensywne w smaku, mocno rozgrzewające i pożywne. Za sprawą kurkumy, białego wina, koziego sera, imbiru i suszonych pomidorów możemy poczuć niesamowitą grę smaków. Ta wersja risotto przeplata nuty kwaskowe, pikantne i słodkie oraz aromatyczny, ciepły smak z lekką nutką goryczy. Całość dopełniają kawałki polędwiczki z indyka o pikantnym, cytrynowym smaku. Gorąco polecam to połączenie, szczególnie zimną, gdyż jest zdrowe i pożywne, a co najważniejsze, świetnie wpłynie na naszą odporność.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11559
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4044
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42822
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 483
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 340
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 432
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11559
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4044
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42822
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 483
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 340
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 432
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. W międzyczasie do ryżu dodajemy drobno pokrojoną kurkumę, imbir i suszone pomidory. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
Polędwiczkę z indyka kroimy w kostkę, polewamy ją oliwą z oliwek oprószamy pieprzem cytrynowym i smażymy na drugiej patelni.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy podsmażone kawałki indyka. Na koniec dodajemy starty kozi ser, drobno posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), doprawiamy pieprzem cytrynowym, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty.
Zamiast pietruszki możemy użyć także świeżej kolendry - wtedy całość będzie jeszcze bardziej orientalna.
Życzę smacznego! :)