Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie wegetariańskie
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9796
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2439
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1585
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 576
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3726
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9796
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2439
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1585
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 576
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3726
Składniki
Ryż podsmażyć na oleju (1 łyżka) aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Stopniowo podlewać wodą (1,5- 2 szklanek) i gotować do momentu aż osiągnie stan określany mianem „półmiękki”. Włożyć na ok 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni.
Kalafior, fasolkę, groszek, marchewkę, paprykę, por, pokroić na małe kawałki (fasolki kawałki mogą pozostać większe, marchewkę najlepiej w kosteczkę). Przyprawiając wegetą, pieprzem i bazylią podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Dodajemy wodę i dusimy przez ok 15 minut. Gotowe jarzyny mieszamy z przygotowanym ryżem.
Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju, aż uzyska złocisty kolor. Dodajemy obrane ze skórki i przetarte pomidory (w ostateczności pomidory można zastąpić koncentratem pomidorowym) i chwilkę smażymy (1 chwilka= 1 minuta). Dodajemy 1,5 szklanki wody i gotujemy. Sos zagęszczamy mąką (3 łyżeczki na ½ szklanki wody). Przyprawiamy majerankiem, bazylią, wegetą, pieprzem i solą czosnkową.
Gotowe danie przed podaniem polewamy sosem i posypujemy bazylią. Smacznego!