Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie wegetariańskie
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1905
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1905
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Składniki
Ryż podsmażyć na oleju (1 łyżka) aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Stopniowo podlewać wodą (1,5- 2 szklanek) i gotować do momentu aż osiągnie stan określany mianem „półmiękki”. Włożyć na ok 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni.
Kalafior, fasolkę, groszek, marchewkę, paprykę, por, pokroić na małe kawałki (fasolki kawałki mogą pozostać większe, marchewkę najlepiej w kosteczkę). Przyprawiając wegetą, pieprzem i bazylią podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Dodajemy wodę i dusimy przez ok 15 minut. Gotowe jarzyny mieszamy z przygotowanym ryżem.
Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju, aż uzyska złocisty kolor. Dodajemy obrane ze skórki i przetarte pomidory (w ostateczności pomidory można zastąpić koncentratem pomidorowym) i chwilkę smażymy (1 chwilka= 1 minuta). Dodajemy 1,5 szklanki wody i gotujemy. Sos zagęszczamy mąką (3 łyżeczki na ½ szklanki wody). Przyprawiamy majerankiem, bazylią, wegetą, pieprzem i solą czosnkową.
Gotowe danie przed podaniem polewamy sosem i posypujemy bazylią. Smacznego!