Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2309 Ocena: 51271

Dodano:

Odsłon: 2237

No i w końcu zdobyliśmy nasze ukochane kurki. Risotto wyszło wyborne.

Składniki

  • 250 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 400 g ryżu arborio
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Risotto z kurkami

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy, kurki kroimy na mniejsze kawałki, dusimy razem na maśle przez kilka minut. Oprószamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy ryż, zalewamy winem i dusimy do odparowania wina (cały czas mieszamy). Następnie podlewamy bulionem (co jakiś czas, po ok. 50 ml, cały czas mieszamy). Czynność tę powtarzamy do całkowitego wchłonięcia bulionu (oczywiście, nie musimy używać całego bulionu) przez ryż. Ryż powinien być miękki, a nie papkowaty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę. Mieszamy, podajemy gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń