Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z leśnymi grzybami

Risotto z leśnymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2564 Ocena: 19501

Dodano:

Odsłon: 921

Przepis Babci Stefci z Bieszczad na smaczne risotto z grzybami leśnymi.

Składniki

  • Ryż arborio 25 dag
  • Bulion grzybowy ½ litra
  • Tarty parmezan 1 czubata łyżka
  • 30-40 dag grzybów leśnych
  • Wino białe półwytrawne 100 ml
  • Olej roślinny
  • Cebula biała 1 szt.
  • Masło 2 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Chili 1/3 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Risotto z leśnymi grzybami

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    W rondlu na oleju zeszklić posiekany czosnek i cebulę, dodać pokrojone w plasterki grzyby i smażyć do lekkiego zrumienienia. Wsypać ryż i dalej smażyć, mieszając aż ziarnka staną się szkliste. Wlać część bulionu, wymieszać i dalej gotować aż ryż wchłonie bulion, Następnie wlać wino a gdy i ono zostanie wchłonięte dolać resztę bulionu. Kiedy ryż będzie już miękki, dodać sól i chili do smaku oraz parmezan i masło. Mieszać aż powstanie jednolita masa, na samym końcu doprawić pieprzem wymieszać i podawać. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń