Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, pożywne, rozgrzewające oraz proste w przygotowaniu risotto z dodatkiem aromatycznego szafranu, pora oraz tartego parmezanu.
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4878
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 160
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 43
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4878
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 160
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 43
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Składniki
Nitki szafranu moczymy w kieliszku z bulionem, aby dobrze uwolniły swój smak i aromat. Pora kroimy w drobną kostkę i szklimy go na maśle. Następnie dodajemy suchy ryż i smażymy go delikatnie do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i zrobi się szklisty. Dalej do ryżu dolewamy partiami bulion i za każdym razem doprowadzamy do wchłonięcia go przez ziarna ryżu. Przed ostatnią partią dodajemy także namoczone nitki szafranu. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zrobi się kleisty i odpowiednio miękki, wyłączamy gaz, dodajemy 2 łyżki startego parmezanu, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 2 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Życzę smacznego! :)