Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe risotto z natką pietruszki i szafranem oraz aromatyczną nutą wędzonego boczku. Całość podawana z warzywami ugotowanymi na parze. To pyszne danie, które przygotujemy w kilka chwil :)
parowar lub garnek do gotowania na parze, duża patelnia
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 207
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 143
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 399
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 7863
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 4695
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 207
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 143
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 399
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 7863
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 4695
Składniki
Marchewkę obieramy i kroimy na ćwiartki, a cukinię w plastry. Kawałki marchewki układamy w parowarze lub garnku do gotowania na parze. Gotujemy je pod przykryciem przez około 8 - 10 minut, a następnie dodajemy cukinię oraz papryczki i gotujemy wszystko przez kolejne 10 minut. Warzywa doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy pokrojone drobno szalotki. Do boczku i szalotki dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Gdy alkohol odparuje, ryż podlewamy partiami bulionem (pamiętając o częstym mieszaniu). W połowie podlewania ryżu dodajemy nitki szafranu, a przy ostatniej partii bulionu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.
Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i podjemy z warzywami ugotowanymi na parze.
* Bulion nie powinien być mocno słony, ponieważ wędzony boczek oraz parmezan nadadzą daniu wystarczająco słonego smaku. Przygotujmy wcześniej intensywny wywar mięsny lub warzywny, ale dosólmy go delikatnie.