Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z szafranem, pomidorami i szpinakiem

Risotto z szafranem, pomidorami i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 92

Pyszne, kremowe, aromatyczne i bardzo syte risotto z szafranem, pomidorkami i szpinakiem to świetna propozycja na obiad lub kolacje we dwoje.

Składniki

  • ryż do risotto 150 g
  • bulion 800 ml
  • wino białe wytrawne 40 ml
  • Szafran 2 szczypty
  • cebula mała 1 szt.
  • czosnek wyciśnięty 1 szt.
  • Masło 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pomidorki paprykowe żółte 15 szt.
  • Szpinak baby 50 g
  • parmezan starty 1/3 szklanki
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Risotto z szafranem, pomidorami i szpinakiem

Przygotowanie

  1. Oliwę i 2 łyżki masła rozpuścić na patelni. Dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażyć do zeszklenia. Wsypać ryż i podsmażyć, aż zrobi się szklisty. Dodać posiekany czosnek i wlać wino. Gotować na bardzo małym gazie, do czasu, aż płyn odparuje. Do gorącego bulionu dodać szafran. Do ryżu wlewać po chochelce bulionu i mieszać do czasu, aż ryż wchłonie płyn. Tak postępować, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie miękki i kleisty. Do risotta dodać pokrojone pomidorki, szpinak, parmezan i pozostałą łyżkę masła. Wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypać startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń