Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z tymiankiem i pieczarkami

Przepis dnia 2017-07-25
Risotto z tymiankiem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27072

Dodano:

Odsłon: 5737

Potrawy, które oprócz smaku i idealnej konsystencji, dostarczają nam także wspaniałych aromatów są najlepsze. Moja dzisiejsza propozycja jest takim wspaniałym dla naszych zmysłów połączeniem. Nieskomplikowane, ale bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne risotto z dodatkiem pieczarek i świeżego tymianku pozwoli nam dostarczyć sobie dużej dawki przyjemności :) Jeść tylko ze smakiem! :)

Składniki

  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 5 pieczarek
  • 2 cebule szalotki
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 2 łyżki startego sera Cheddar
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • bulion
  • plaster masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta szafranu
  • szczypta suszonej marchewki
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Risotto z tymiankiem i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Oczyszczane i pokrojone w plastry pieczarki smażymy na rozgrzanym maśle, posypujemy je szczyptą soli, aby szybko pozbyć się z nich nadmiaru wody, a następnie odkładamy na talerzyk.

  2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem pamiętając o częstym mieszaniu. Przy ostatniej partii bulionu dodajemy szczyptę szafranu, pieczarki oraz suszoną marchewkę (opcjonalnie).

  3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i pieprzem, dodajemy starty Cheddar, posiekany drobno świeży tymianek dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

  4. Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy je z gałązkami tymianku. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń