Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto to danie, które bardzo często gości w mojej kuchni. To pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż smakuje niesamowicie. Jest delikaty i niezwykle kremowy, a dobór dodatków pozwala za każdym dostarczyć nowych doznań sakowych. Dziś zapraszam Was na risotto z zielonym groszkiem i brokułami, którego smak cudownie podkreśla boczek oraz świeży tymianek.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36010
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36010
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Składniki
Różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 minuty), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.* Zielony groszek również gotujemy al dente, a następnie hartujemy (użyłam mrożonego groszku). * Brokuł i groszek ugotowane al dente będą jędrne oraz zachowają więcej wartości odżywczych. Hartowanie ich pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy drobno pokrojone szalotki. Do boczku i cebuli dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy alkohol odparuje, to dolewamy partiami bulion (pamiętając o częstym mieszaniu).
Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego ugotowany groszek oraz brokułowe różyczki. Na koniec dodajemy także świeży tymianek i starty parmezan, doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.