Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na włoską klasykę czyli risotto, ale w nieco finezyjnym połączeniu ze świeżym szpinakiem, wędzonym tofu oraz prażonymi orzeszkami piniowymi. Uwielbiam risotto za kleistą i kremową konsystencję oraz wyrazisty smak każdego ziarenka ryżu. Ta propozycja daje nam dodatkowe doznania smakowe płynące z wykorzystanych składników. Przeplata się tu smak wędzonki oraz lekko żywiczny aromat orzeszków pini, a dodatek śmietany nadaje daniu niezwykłej kremowości. Smacznie polecam :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8345
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1216
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4606
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 647
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8345
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1216
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4606
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 647
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanej łyżce masła i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie dodajemy dużą szczyptę tymianku.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, ząbek czosnku oraz sporą łyżkę śmietany i dusimy wszystko przez chwilę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, syropem klonowym i gałką muszkatołową.
Tofu kroimy w kostkę i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na blaszce układamy także orzeszki piniowe i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 8 - 10 minut.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego podduszony szpinak. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy podpieczone tofu oraz uprażone orzeszki piniowe, dokładnie mieszamy i gotowe! :) Życzę smacznego! :)