Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rizi bizi to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj risotta. Oprócz ryżu głównym składnikiem tego dania jest zielony groszek. Rizi bizi może być traktowane jako danie główne lub jako dodatek do obiadu.
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7466
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2487
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70765
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7466
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2487
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 70765
Składniki
Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kawałki podobnej wielkości i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć na maśle delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać jeszcze trochę masła oraz posiekaną cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Żółtka rozetrzeć z oliwą i szczyptą cukru. Gdy ryż ostygnie połączyć go z żółtkami. Dodać odsączony z zalewy groszek, pokrojoną w talarki marchewkę i podsmażone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i wyłożyć na nie naszą potrawę. Zapiekać w piekarniku 25-30 min w 180stopniach. Aby uprościć nasze rizi bizi, grzyby (zamiast smażyć) można razem z marchewką ugotować w wodzie do miękkości (około 30min).