Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rizi bizi to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj risotta. Oprócz ryżu głównym składnikiem tego dania jest zielony groszek. Rizi bizi może być traktowane jako danie główne lub jako dodatek do obiadu.
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 328
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 494
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 715
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 328
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 494
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 715
Składniki
Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kawałki podobnej wielkości i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć na maśle delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać jeszcze trochę masła oraz posiekaną cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Żółtka rozetrzeć z oliwą i szczyptą cukru. Gdy ryż ostygnie połączyć go z żółtkami. Dodać odsączony z zalewy groszek, pokrojoną w talarki marchewkę i podsmażone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i wyłożyć na nie naszą potrawę. Zapiekać w piekarniku 25-30 min w 180stopniach. Aby uprościć nasze rizi bizi, grzyby (zamiast smażyć) można razem z marchewką ugotować w wodzie do miękkości (około 30min).