Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem

Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 371

Dodano:

Odsłon: 1065

Przygotowanie domowej wędliny wcale nie zajmuje dużo czasu. Robiąc ją sami w domu, wiemy co jemy. Rolada sprawdzi się również na ciepło, jako danie główne do obiadu.

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • Przyprawa do mięsa
  • 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany
  • 5 cienkich plastrów chudego boczku wędzonego
  • 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem

Przygotowanie

  1. Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Rozkładamy na blacie tak, aby płaty delikatnie na siebie zachodziły i tworzyły kształt prostokąta. Obsypujemy przyprawą do mięsa, układamy plastry chudego boczku wędzonego. Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z dodatkiem posiekanej w kostkę cebuli, natką pietruszki, jajkami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyrobione mięso rozkładamy na filecie z kurczaka. Całość zwijamy w ciasny rulon, obwiązujemy sznurkiem lub nicią. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem lub bulionem. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 1 godzinę 15 minut. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę naczynia aby mięso się zarumieniło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 lutego 2018 Nie będę się powtarzał ;)
Wszystko powiedziałem wcześniej.
Tu też pychotka :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń